Sve spremno za polazak gimnazijalaca

Maske ili viziri, fizička distanca među učenicima, dezinfekciona sredstva i primena drugih epidemioloških mera. Školsko zvono će se uskoro oglasiti za početak drugačije školske godine.

Odlukom Ministarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, školska godina počeće ipak, u prisustvu profesora i djaka.

Srednjoškolci će odlazak u klupe kombinovati sa onlajn nastavom. Biće podeljeni u dve grupe do petnaest učenika, dok je jedna grupa u školi, druga prati nastavu onlajn.

Prema rečima Biljane Nišavić, direktorke milanovačke gimnazije “Takovski ustanak”, ova obrazovna ustanova spremna je za kombinovani model nastave.

– Gimnazija će od 1. septembra početi sa preporučenim, kombinovanim modelom, jedna grupa od petnaest učenika dolazi u školu, a druga je onlajn, pa sledeće nedelje smena, – rekla je direktorka Nišavić, dodajući –nastava se odvija po redovnom rasporedu, a po preporuci Ministarstva, časovi traju po pola sata; prva smena počinje u 7:30, završava se u 11:45, a druga počinje u 13.40 do 17:55. Svi časovi se održavaju po rasporedu, sa izuzetkom izbornih predmeta koji će odvijati uglavnim onlajn.

Pauzu između dve smene gimnazijalci će koristiti za stručne konsultacije sa profesorima, ukoliko su prethodne nedelje nastavu pratili onlajn. Svako odeljenje boraviće u svojim učionicama, a biće organizovana i kabinetska nastava iz informatike, računarstva i prirodnih predmeta. Između dve školske smene vršiće se dezinfekcija ustanove, a tokom časova i boravka u školi, učenici su u obavezi da koriste lična zaštitna sredstva,tj. da nose maske.

Biljana Nisavić, direktor gimnazije Takovski ustanak / Foto: Moravički Portal

– Roditelji su se većinom izjasnili za kombinovani model– kaže Nišavić i dodaje – anketirali smo roditelje svih učenika i od 423 đaka, samo troje se izjasnilo za onlajn model. Deca isključivo iz zdravstvenih razloga koji se moraju dostaviti školskoj upravi, ili ukoliko im je ugrožena bezbednost, mogu preći na elektronsku nastavu.-

Na malim odmorima se neće izlaziti, a preporuka je ni da se na velikom odmoru ne napušta školsko dvorište. Gimnazijalci se ipak raduju ovakvom modelu nastave, za koji smatraju da je bolji i lakši.

Svim đacima želimo  srećan i uspešan početak školske godine, da se čuvaju i da budu zdravi, jer će na taj način sačuvati zdravlje svojih porodica, prijatelja i drugara.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.