Sve manje pacijenata sa težim oblikom bolesti Kovid 19

U protekla 24 sata za još dva lica sa teritorije naše opštine utvrđeno je da su zaraženi virusom Kovid 19. Iz Zavoda za javno zdravlje Kraljevo pristigli su rezultati za 14 testiranih lica, od kojih je jedan pozitivan, a u okviru Doma zdravlja testirana je porodica prethodno zaraženog pacijenta i utvrđen je još jedan pozitivan slučaj.

Od početka pandemije na teritoriji Opštine Gornji Milanovac zaraženo je ukupno 45 lica. Od tog broja, 14 lica je izlečeno, 4 su preminula, a 27 lica nalazi se na lečenju. Većini sugradjana koji su bili u samoizolaciji danas je istekao period strogog karantina i sada ih je 43.

“Što se tiče mera koje je Vlada Republike Srbije donela u cilju sprečavanja širenja epidemije korona virusa, u toku prethodna 24 sata, imali smo jedno kršenje mere zabrane kretanja tokom policijskog časa. Lice je po skraćenom postupku privedeno kod sudije za prekršaje i izrečena mu je novčana kazna” – rekao je komandant Štaba za vanredne situacije i predsednik Opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević.

Vlada Republike Srbije počela je sa ublažavanjem mera koje su donete na početku pandemije i u skladu sa tim od danas je dozvoljen rad teretanama, fitness klubovima, kozmetičkim i firizerskim salonima.

“U prilog tome da nema opuštanja, iako život mora da teče dalje i moramo da nastavimo sa svojim radnim aktivnostima, inspekcijske službe će danas u toku dana svim privrednim subjektima koji se bave ovom vrstom delatnosti uručiti uputstva i zaključke Vlade Republike Srbije koji se odnose na primenu preventivnih mera u sprečavanju širenja zaraze virusom Kovid 19, kako bi bili upoznati sa tim šta je njihova obaveza i kako bi nesmetano i bezbedno mogli da nastave da se bave svojom delatnošću” – objasnio je Kovačević.

Kovačević je rekao da postoji mogućnost da naredni vikend bude poslednji kada je mera policijskog časa u pitanju. On je još jednom apelovao na sve sugrađane da nose lična zaštitna sredstva i primenjuju meru socijalnog distanciranja kako bi zaštitili sebe i druge od mogućnosti zaraze ovim virusom.

“Brojevi kojima raspolažemo od juče ukazuju nam na to da virus postepeno slabi, većina novozaraženih ima slabije simptome virusa u odnosu na početak pandemije, tako da sve više imamo pacijenata koji se šalju u kolektivne smeštaje. Nadam se da će se taj trend nastaviti i dalje, dok ne budemo imali i poslednjeg izlečenog pacijenta na teritoriji Gornjeg Milanovca” – rekao je Kovačević.

Prema rečima direktora Doma zdravlja dr Aleksandra Čivovića, u prijemnoj ambulanti Doma zdravlja, juče u toku dana, bilo je 15 pregleda, odrađeno je 8 laboratorija, 7 rtg snimaka pluća i uzeto je 9 briseva.

Dr Aleksandar Čivović, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu / Foto: INFO 24

„Juče u toku dana hospitalizovali smo 4 novopotrđena Kovid pacijenta. Oni su smešteni u Plavoj hali u Čačku, tako da uz 4 novoizlečena za koje su stigli negativni rezultati, dodatno se smanjio broj pacijenata i u Opštoj bolnici“ – rekao je dr Čivović, dodavši da će još dva novopotvrđena slučaja biti hospitalizovana danas u toku dana. On je još jednom apelovao na sve građane da i pored postepenog ukidanja mera Vlade Republike Srbije i dalje budu disciplinovani i da koriste lična zaštitna sredstva, jer ćemo sa ovim virusom morati da nastavimo da živimo i dalje.

Dr Predrag Šutić, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu / Foto: INFO 24

Dr Predrag Šutić potvrdio je da postoji pozitivan trend kada je u pitanju smanjen broj slučajeva sa težom kliničkom slikom. On je rekao da je 5 pacijenata već desetak dana bez simptoma, bez povišene temperature, njihove laboratorijske analize pokazuju da su im nalazi u okviru normalnih  vrednosti, tako da se do 1. maja očekuje povećanje broja izlečenih pacijenata. U Opštoj bolnici od danas će biti smešteno 12 potvrđeno pozitivnih slučajeva zaraze Kovidom 19.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *