Sva lica koja se nalaze u samoizolaciji su disciplinovana i poštuju mere Vlade Republike i Srbije

Sva lica koja se nalaze u samoizolaciji su disciplinovana i poštuju mere Vlade Republike i Srbije, a pripadnici Policijske stanice svakodnevno vrše kontrolu na dva načina, pozivanjem na fiksne telefonske projeve i ličnim kontaktom, poštujući sve bezbednosne aspekte – rekao je danas Dejan Kovačević, komandant opštinskog štaba za vanredne situacije.

Ono što se ponavlja gotovo svakodnevno je kršenje policijskog časa tako što je jedno lice u alkoholisanom stanju upravljalo motornim vozilom i odmah je privedeno u Stanicu policije a već danas će biti pred nadležnim državnim organima .

Ono što moram da napomenem je da takvo ponašanje u vanrednom stanju se posebno sankcioniše. Imate kaznu za prekršaj, jer ste upravljali motornim vozilom pod dejstvom alkohola, zatim oduzimanje bodova, zabranu upravljanja vozilom i novčana kazna, a uz to i kaznu za kršenje policijskog časa, gde sledi ili novčana kazna ili kazna zatvora. S toga apelujem na sve naše sugrađane da poštuju mere koje je Vlada Republike Srbije donela, koje je donela lokalna samouprava i da nikako ne izlaze iz svojih kuća, pogotovu ne u policijskom času. Sve mere koje smo doneli, su donete kako bi uspeli da se izborimo na najbolji mogući način – istakao je Kovačević.

Što se tiče lica koje je pozitivno na korona virus, danas je rečeno da je u pitanju osoba koja obavlja samostalnu taksi delatnost.

Ono što smo dobili kao informaciju od lica pozitivnog na koronu je da od uvođenja vanrednog stanja nije radio kao taksista, a kada su primećene promene i prisustvo bolesti lice se pridržavao se svih mera. Da li je tako ili nije mi ćemo ispitati u narednim danima – kaže Kovačević i dodaje – ono što ćemo od sutra raditi je da će u saradnji sa inspekcijskim službama opštine Gornji Milanovac  biti uvedena pojačana kontrola vozača taksi vozila, da li se pridržavaju propisanih mera i nose zaštitnu opremu. Ja apelujem na sve njih da budu disciplinovani i da u okviru svoje delatnosti preduzmu sve mere prevencije, kako bi se sprečilo povećanje broja novozaraženih.Moram da napomenem i novu odluku Vlade Republike da je maksimalan broj lica u jednom prostoru dva, tako da se to odnosi i na taksi vozila – naglasio je Kovačević.

Foto: Krizni štab opštine Gornji Milanovac

Kovačević je danas rekao i da su penzioneri, lica starija od 65 godina najrevnosniji u poštovanju mera Vlade Republike Srbije iako je na početku bilo sporadičnih kršenja, ali sada toga više nema.

Mi poslednjih dana imamo povećan broj obolelih i naš apel je kada skratimo kontakte i ograničimo kretanje uspećemo na najbolji način da zaustavimo prenošenje virusa. Sva lica koja imaju radnu obavezu, da se kreću isključivo od kuće do posla, da ne koriste propusnice za neke druge stvari, jer će i to biti sankcionisano. Ova peta nedelja, kako svi lekari kažu, kako kažu epidemiolozi je možda i najzančajnija u borbi protiv COVIDA 19, tako da sve molim da se suzdžimo i lepog vremena i aktivnosti, toga će biti i kada sve ovo prođe. Moramo da budemo disciplinovani da nam se ne bi dogodio neki scenario koje vidimo u državama u okruženju. Sve mere koje je Vlada donela urodile su plodom i na na nivou Republike nemamo alarmantnu situaciiju. Juče prepodne, pre početka policijskog časa svi su naprasno izašli iz svojih kuća,  zbog potrebe jednog i po dana u kući  došli u prodavnice da kupe dosta namirnica, koje ne mogu potrošiti za jedan dan.Takvo ponašanje nije potrebno, jer u prodavnicama svega ima dovoljno i ne postoji potreba za pravljenjem zaliha.

Za Moravički Portal iz Gornjeg Milanovca, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *