Sumnja da je dete zaraženo koronavirusom

Šef radne grupe za praćenje koronavirusa na području grada Čačka Dr Mihailo Luković izjavio je danas da se prati stanje jednog deteta za koje se sumnja da je zaraženo koronavirusom.  

“Ima dete koje se prati. Nije potvrđeno. Misli se da bi možda mogao da bude koronavirus. Ono je  je na posmatranju u bolničkim uslovima”, rekao je Dr Luković Dr Luković.

Luković nije želeo da navede podatak o broju dokazano zaraženih Covidom-19 rekavši da je epidemija koronavirusa u uzlaznoj putanji.

 “Moramo konačno da rasčistimo jednu stvar. U uslovima kada se virus verifikuje u jednoj sredini više se bez preke potrebe ne rade virusološke analize. Mi imamo preko 300 zvanja telefonom, kako smo i usmerili pacijente da se javljaju na telefon sa određenim respiratornim smetnjama, i mi pretpostavljamo da veliki broj njih i ima korona virus ali mi to nismo verifikovali i to ne možemo da kažemo. Pa zato onda nekome to liči neće da kažu, oće da kažu. Ljudi, nema šta hoće da se kaže ili neće da se kaže. Proglašena je pandemija u svetu, epidemija je i kod nas. Znači, mi imamo slučajeve koronavirusa. To je čist sad senzacionalizam. Bilo tri, pa ćemo sad sedam, pa ćemo petnaest. I šta? Znači, mi imamo prisustvo koronavirusa u Čačku i mi se tome prilagođavamo. Kompletnu zdravstvenu službu i resurse države usmerili smo na suzbijanje infekcije”, poručio je Dr Luković.

Dr Luković je zamolio novinare da ubuduće ne postavljaju pitanja o novim slučajevima zaraženih koronavirusom jer smatra da su “deplasirana”.

“Mi imamo kronavirus, epidemija jeste u uzlaznoj putanji, nije dostigla svoj maksimum, kamo sreće da jeste na ovom broju mi bi bili presrećni. Ono što je ohrabrujuće u ovom trenutku to je da svi slučajevi do sada koji su izolovani i oni za koje  se smatra da imaju  infekciju koronavirusa, kod kojih nije izolovan virus, su u dobrom opštem stanju, to je jedna blaga klinička slika i kad bi to  ostalo tako to bi bilo super. ”, zaključio je Dr Luković.

Naveo je da ta klinička slika prema nekim nagoveštajima, kroz neko vreme, zna da se pogorša, pa petog, šestog dana poprimi oblik koji nije prijatan.

Prema podacima od juče, na području grada Čačka zaražene su četiri osobe koronavirusom za koje je utvrđeno prisustvo virusa. U izolaciji je ukupno oko 300 osoba od kojih su 117 Kinezi koji se nalaze u kampu u mestu Pakovraće na gradilištu Koridora 11.

Odgovarajući na pitanje Info24, Dr Luković je potvrdio da mikrobiološka služba Zavoda za javno zdravlje u Čačku ne radi jer su doktorke bolesne.

 “Mikrobiološka služba Zavoda u ovom trenutku ne radi. Ceo materijal se šalje u Kraljevo. Doktorke nisu teško bolesne, nego imaju blage  kliniče slike infekcije”, rekao je Dr Luković.

Prema njegovim rečima rad inspekcijskih službi sada dolazi u prvi plan jer čitav niz mera u vanrednom stanju se odnosi na njihovo postupanje.

“Oni su  već sinoć su krenuli sa obilascima. U toku je uhodavanje i za dan dva će sve funkcionisti u najboljem redu”, uverava dr Luković.

Mirjana Aleksić / Moravički Portal / Foto: Profimedia

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *