Subvencije za zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih

U okviru programa i mera koje realizuje Nacionalna služba za zapošljavanje je i finansijski podsticaj za poslodavce koji na novootvorenim radnim mestima zapošljavaju lica iz kategorije teže zapošljivih.Početkom godine otvoren je Javni poziv za preduzetnike i trajaće do utroška raspoloživih sredstava, a najkasnije do 30.11.2020. godine.

Ana Dojčilović, NSZ Čačak

Kada govorimo o finansijskim merama, tu se izdvajaju subvencije za podsticaj poslodavcima za zapošljavanje teže zapošljivih kategorija nezaposlenih lica koje se isplaćuju u jednokratnom iznosu. Ove godine je Nacionalnim akcionim planom zapošljavanja izdvojena kategorija žrtve porodičnog nasilja kao jedna od izuzetno teško zapošljivih kategorija i subvencija za podsticaj zapošljavanja ove kategorije nezaposlenih lica, kao i kategorija osobe sa invaliditetom i mladi u domskom ili hraniteljskom smeštaju iznosila je za 20% više u odnosu na finansijska sredstva koja su se izdvajala za podsticaj zapošljavanja ostalih nezaposlenih lica-rekla je Ana Dojčilović, načelnik Odeljenja za posredovanje u zapošljavanju i planiranje karijere Nacionalne službe za zapošljavanje u Čačku.

Kategoriji teže zapošljivih lica pripadaju još i stariji od 50 godina, viškovi zaposlenih, Romi, radno sposobni korisnici novčane socijalne pomoći i dugoročno nezaposleni.

Subvencija se odobrava poslodavcima iz privatnog sektora, a visina subvencije je određena stepenom razvijenosti jedinice lokalne samouprave prema mestu rada lica i iznosi od 240.000,00 do 300.000,00 dinara po zaposlenom licu iz kategorije teže zapošljivih, koje mora biti prijavljeno na evidencijiu Nacionalne službe za zapošljavanje.

O detaljima poziva, pravu na dodelu subvencije, potrebnoj dokumenaciji i obavezama po potpisivannju ugovora, poslodavci se mogu informisati na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje.

Moravički Portal / Katarina Srećković / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *