Stižu raonici za čišćenje puteva u selima

U Javnom preduzeću za izgradnju opštine Gornji Milanovac danas je predsednicima seoskih mesnih zajednica podeljeno 16 raonika za uklanjanje snega. Raonici su otišli u Gojnu Goru, Trudelj, Gornju Crnuću, Majdan, Šilopaj, Pranjane, Družetiće, Dragolj, Bogdanicu, Vraćevšnicu. Lokalna samouprava je za nabavku raonika opredelila milion dinara, kao i naftu za meštane koji su uključeni u akciju čišćenja snega sa seoskih puteva.

Na području opštine Gornji Milanovac postoji 51 seoska mesna zajednica.

Većina meštana na selu ranijih godina je prilazne i nekategorisane puteve do svojih kuća zimi čistila priručnim vozama i raonicima, mahom ručne proizvodnje, o svom trošku.

Dodela raonika i nafte od opštine, bar za ovih 16 sela, kako kažu, mnogo
znači.

„Mi smo ranije seoske puteve čistili ručno, svako je čistio prilazni put
do svog domaćinstva. Mehanizaciju, odnosno raonike sami smo pravili i obično su to bile takozvane voze koje zakačimo za traktor pa pročistimo prilaz kućama. Sa ovim raonicima će biti mnogo lakše i jednostavnije. Svako ko želi da se uključi i održavanje seoskog puta u selu to će moći da uradi, uz napomenu da će za taj posao dobiti i naftu“, kažu predsednici mesnih zajednica koje smo danas zatekli na primopredaji ove vrste zimske mehanizacije.

Većina njih održava i po više od 15 kilometara seoskih saobraćajnica, mahom do kuća starijih meštana i dece školskog uzrasta.

Lokalna samouprava je za nabavku raonika opredelila milion dinara, od
kojih je kupljeno 16 komada ove vrste mehanizacije.

Ovo je prva podela raonika u Gornjem Milanovcu i oni će posle sezone
čišćenja snega ostati u selima kojima su dodeljeni, a prioritet pri odabiru onih koji će ih koristiti, imala su najugroženija sela.

„Uspešno smo obavili javnu nabavku i danas delimo 16 kupljenih raonika.
Prioritet su imale najugroženije mesne zajednice, odnosno one koje su u rubnim delovima opštine, kao što je Kačerski kraj mesne zajednice Dragolj, Trudelj, zatim rudnički kraj i sam Rudnik Majdan, Šilopaj, pranjanski kraj, Gojna Gora, Družetići, Bogdaniva, Gornja Crnuća i Vraćevšnica. Nama je u planu da naredne godine nabavimo bar još 15 do 20 raonika i da parcojalno podeimo po mesnim zajednicama“ izjavio je Božidar Vučetić, direktor
JP Za izgradnju opštone Gornji Milanovac.

Mesne zajednice koje su zadužile raonike su u obavezi da obezbede
priključnu mehanizciju, a lokalna samouprava će selima dati naftu. Reč je o univerzalnim raonicima koji se mogu priključiti na bilo koju
vrstu traktora.

Moravicki.rs / Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *