Stiže pomoć za Nevenu i njenu decu

Čačanka Nevena Šipetić, samohrana majka troje dece, dočekala je Novu godinu i Božić u strahu da joj radnici Elektrodistribucije ne isključe struju. Žive u neusovnoj iznajmljenoj kući u naselju Košutnjak, od dečjeg dodatka koji kada primi odmah deo da za kiriju, a kada plati i struju u novčaniku joj ostane 300 dinara. Nevena i njena deca su Božić  dočekali više gladni no siti. Nemaština i godine podstanarskog života njenoj deci nisu skinuli osmeh sa lica, međutim ovoj majci je najteže da im osmehom uzvrati ako zna da taj dan nema od čega da skuva ručak.

Tridesetdvogodišnja Nevena Šipetić decu hrani ne birajući sezonske poljoprivredne poslove. Međutim kada dođe zima,posla nema, a zalihe koje obezbedi s jeseni brzo se potroše. Najteže je sačekati novi dan, bez hrane, sigurnog posla i krova nad glavom. „Radim sezonske posove u poljoprivredi, ne biram. Pomažu brat i majka koliko mogu, ali to je nedovoljno za troje dečjih usta. Najteže je za hranu, ja i mogu da trpim gadna, ai oni ne. Za Božić, bukvalno nisam imala da im dam hleba“, priča Nevena Šišetić, majka troje maloletne dece. 

Devedeset evra, koliko plaća kiriju za smeštaj u kući u Košutnjaku, u kojoj greje samo jednu prostoriju, Nevena većinom obezbedi od dečjeg dodatka. Kada plati struju i telefon, obično joj ostane 300 dinara. U kući živi sa jedanaestogodišnjom Marijom koja je Vukovac, petogodišnjom Magdalenom i dvoipogodišnjim sinom Markom koji zbog alergija mora imati poseban jelovnik i uslove života.

„Najmlađi ima problem sa astmom, zbog čega smo često u bolnici. Alergičan je na mnogo stvari, pa onda moram da pazim koje maramice koristim, pelene, takođe je i hrana veliki problem jer ne sme sve da jede. Teško je, mnogo je teško“, priča kroz suza Nevena.  

Nevena je za pomoć kucala na vrata brojnih institucija u Čačku, međutim njihova pomoć je izostala. Nevena, koja ima osam razreda osnovne škole, ne shvata zašto mora da plati DNK analizu, da bi utvrdila očinstvo nad decom i eventualno pred institucijama ostvarila svoja prava kao samohrani roditelj. 

„Ta administracija je meni nezamisliva, pritom sve to mnogo i košta, a ja novca nemam ni decu da prehranim. Za DNK analizu treba da platim više od 100.000 dinara. O tom novcu mogu da sanjam, pa sam iz Centra za socijalni rad otišla u opštinu. Tamo su mi rekli da će moj zahtev razmortiti i da će se javiti. Dani prolaze, niko se ne javja, a deca svaki dan hoće da jedu, da se obuku….“, priča Nevena.  

Neveni i njenoj deci već godinama u hrani, ogrevu i garderobi pomaže čačanski ogranak Kola srpskih sestara u Čačku. Iz ove organizacije Šipetićima je nedavno stigao ogrev, a pre četiri godine i šporet smederevac. 

„Mi Nevenonoj porodici pomažemo već 14 godina. Ona je najpre živea sa bakom, u međuvremenu je rodila decu, a baka je umrla. Za Nevenu i njene mališane uvek smo imali razumevanja, pomagali smo u hrani, odeći, sredstvima za higijenu“, izjavila je Bojana Jakšić iz Kola srpskih sestara.

Nevena kaže da je njenoj porodici u ovom trenutku najpotrebnija hrana, sredstva za higijenu i pelene za dvoipogodišnjeg dečaka. O dugu za struju koji iznosi više desetina hiljada dinara u ovom trenutku ne sme ni da razmišlja. Nada se da će uspeti da smesti decu u vrtić i prihvati posao koji joj je ponudila jedna trgivinska kuća u Čačku. 

U poseti Čačku danas je boravio ministar za rad, zapošjavanje, boračka i socijalna pitanja, Zoran Đorđević. Tom prilikom on je između ostalog posetio i porodicu Čačanke Nevene Šipetić samohrane majke troje dece. 
U obraćanju novinarima, ministar Đorđević je izjavio da  čim je video prilog o porodici Šipetić, istog trenutka je pozvao gradonačelnika Čačka, koji je odmah reagovao. Ministar je istakao da je briga za svakog građanina na prvom mestu i da se oni kojima je pomoć potrebna, mogu osloniti na državu.

„Želim da se zahvalim na ekspresnoj reakciji, gradu Čačku i gradonačelniku, verujem da će ova porodica biti zbrinuta na adekvatan način.  Ova deca, koja su zatna zaslužuju da imaju detinjstvo kao i sva druga. Mi ćemo se kao država, truditi da im to detinjstvo i omogućimo“, izjavio je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ministar Đorđević je danas iz Čačka poslao jasnu poruku da postoje načini da se pomogne svakoj porodici u Srbiji. Naglasio je da se osim centara za socijalni rad, građani mogu obratiti i Ministarstvu za pomoć. Takvih zahteva, ističe ministar, protekle godine je bilo više od 8.000. dopisa građana.

Lokalna samuoprava u Čačku je takođe reagovala kako bi se pomoglo ovoj porodici u nevolji. „Mi smo imtervenisali nakon poziva ministra Đorđevića. Naš grad i te kako brine o socijalnom stanju svojih sugrađana. Ovde je prilično kompleksna situacija jer za dvoje dece nije utvrđeno očinstvo, a to je jedna od prepreka zašto ova majka ne dobija socijalnu pomoć.

Intervenisali smo kod NSZ i majka će, ako prihvati taj posao, uskoro početi da radi. Sa Ministarstvom ćemo se i proceduralno uključiti oko rešavanja administrativnih prepreka kako bi ova porodica ostvarila pravo na socijalnu pomoć. Takođe će se ići u tom pravci da se ova porodica u potpunosti zbrine,“ rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, istakavši da grad godišnje za socijalnu zaštitu izdvaja 345 miliona dinara.  Ministar je danas u Čačku obišao i Narodni muzej, kao i Ustanovu za dnevni boravak osoba sa smetnjama u razvoju „Zračak“.

Ministar Đorđević je najavio da će se u narednoj godini raditi na unapređenju socijalne zaštite u vidu rekonstrukcije objekata za smeštaj osoba sa smetnjama u razvoju, kao i njihov laksi pristup ustanovama kulture.

Gordana Injac  / Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *