Specijalista ortopedije iz Čačka preminuo od posledica Kovida-19

Specijalista ortopedije iz Čačka Vojkan Šuluburić (59), preminuo je danas u Beogradu od posledica Kovida-19, potvrđeno je danas na konferenciji za novinare Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa. On je 23. marta zbog ozbiljne kliničke slike prebačen na Kliniku za infektivne i tropske bolesti u Beogradu. Dr Šuluburić je treći Čačanin koji je preminuo od posledica Kovida-19.

Bitku za život izgubio je i Ivanjičanin (44) koji je bio zaražen koronavirusom. Preminuo je u bolnici u Kragujevcu gde je sa teškom kliničkom slikom primljen krajem marta i jedini je potvrđeni slučaj zaraze virusom korona iz te opštine.

Podsetimo, prva žrtva koronavirusa u Čačku  bio je  Zoran Ivanović (49) koji je preminuo u kragujevačkom Kovid centru, a u čačanskoj bolnici od infarkta je preminuo 80-godišnjak koji je bio pozitivan na Kovid-19.

“Trenutno na odeljenju imamo 21 pacijenta i dva na respiratorima kod kojih još uvek nemamo potvrđen pozitivan nalaz na koronu. Imamo pacijenta koji po kliničkoj slici i po svemu liči da je oboleo od Kovida-19. Međutim, treći put kod njega dobijamo negativan bris ali se naravno prema njemu ponašamo i lečimo ga kao da je oboleo od Kovida”, rekao je v.d. direktora Opšte bolnice u Čačku Dr Miroslav Sretenović.

Radni tim za praćenje širenja koronavirusa u Čačku saopštio je danas da je kod još pet osoba iz Čačka potvrđena zaraza virusom korona.

“Od trideset uzoraka pet je pozitivno, tako da ukupno na nivou regiona imamo sada 49  registrovanih od toga 37 u Čačku, 8 u Gornjem Milanovcu, 3 u Lučanima i 1 u Ivanjici”, precizirao je šef Radnog tima Dr Mihailo Luković.

Članovi Radnog tima za praćenje širenja koronavirusa u Čačku danas su održali konferenciju za novinare na kojoj su sumirali proteklih mesec dana borbe protiv Kovida-19.

Rečeno je da je učinjeno sve kako bi se suzbilo širenje virusa uz velike napore pre svega zaposlenih u Zavodu za javno zdravlje, svih zdravstvenih radnika, ali i inspekcijskih službi, pripadnika Civilne zaštite i volontera.

“Pripremili smo se za taj crni scenario i spremni smo još uvek, nismo se opustili, iako je ovo već kraj pete nedelje kako se borimo sa ovom ozbiljnom epidemijom”, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

“Jedna od naših projekcija je bila da će biti  recimo 1.480 na nivou grada, da će recimo biti negde 280 bolničkih pacijenata, da će od toga biti na respiratoru 28 do 56. To su crne cifre, srećom hvala Bogu da do tih cifara nismo došli. Sve što je rađeno, rađeno je da bi svi mi bili spremni”, naveo je Šef radnog tima Dr Mihailo Luković.

Privremene Kovid bolnice u Čačku u sportskoj hali u Atenici i Studenstkom domu spremne su da prime pacijente sa blažim simptomima, a kapacitet oba objketa je ukupno 512 ležajeva. Danas je na analizu poslato još 54 uzorka, a u izolaciji i pod nadzorom se nalazi 766 lica. Troje korisnika Doma za stare u Kačulicama kod Čačka koji su imali povišenu temeraturu negativni su na koronavirus.

Jedno lice juče je prekršilo meru samoizolacije i kažnjeno je sa četiri meseca kućnog pritvora.

Gradonačelnik Čačka je najavio da će bolnica veoma brzo imati nove kliničke respiratore, a već je od države dobila 4 transportna respiratora. Bolnica u Čačku ima 8 kliničkih respiratora.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *