Socijalna distanca od ponedeljka u ugostiteljskim objektima

Vlada Republike Srbije donela je odluku o dopunama Odluke o posebnim merama pružanja usluga u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića u ugostiteljskim objektima i prodaju hrane za nošenje.

1. Počev od 4. maja 2020. Godine, pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost u oblasti trgovine na malo, koja obuhvata prodaju hrane i pića tu delatnost, odnosno pružanje usluga mogu da obavljaju, odnosno da posluživanje korisnika vrše i neposredno u zatvorenom prostoru i u prostoru organizovanih bašti na otvorenom – uz primenu preventivnih mera propisanih ovom odlukom i utvrđenih aktom poslodavca.“

2. Pravna lica i preduzetnici dužni su da, u odnosu na zaposlene i korisnike usluga, primene sve preventivne mere od uticaja na bezbednost i zdravlje zaposlenih i korisnika usluga, a posebno one koje se odnose na sprečavanje širenja zarazne bolesti COVID-19 izazvane virusom SARS-CoV-2, što podrazumeva organizovanje procesa rada koji obezbeđuje održavanje socijalne distance, odnosno međusobnog rastojanja između dva lica od najmanje dva metra.  Obavezna je  dezinfekcija mobilijara, mašina, alata i uređaja za rad posle pružene usluge svakom pojedinačnom korisniku. Takođe, obavezna je upotreba zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica od strane zaposlenih — za pružanje usluga na otvorenom, kao i dodatne mere, ograničen broj lica u prostoriji. U slučaju manjeg rastojanja od dva metra između korisnika obavezno je pružanje usluga uz primenu staklene, plastične ili slične barijere,uz obaveznu dezinfekciju prostorija i podova, upotrebu zaštitnih sredstava tj. maski i rukavica i od korisnika usluga — za pružanje usluga u zatvorenom prostoru.

Moravički Portal / Mirjana Milićević / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *