Socijalisti čekaju Vučićev odgovor za predizbornu koaliciju

U Glavnom odboru Socijalističke partije Srbije sa zebnjom očekuju da se predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić izjasni o predlogu Ivice Dačića, prvog čoveka SPS-a o potrebi formiranja široke narodne koalicije tokom narednih izbora, izjavio je tokom posete Gornjem Milanovcu, Đorđe Milićević, potpredsednik GO te partije. Socijalisti odbaciju spekulacije u vezi sa izjavama na temu da bi oni u koaliciji mogli proći skuplje ili jeftinije, ističući da su po snazi druga partija u državi .

U Glavnom odboru Socijalističke partije Srbije već se naveliko radi na pripremi za predstojeće lokalne i parlamentarne izbore. Što više novih i mladih lica na listama ove partije jedan su od osnovnih ciljeva SPS-a. Iako se užurbano radi na krojenju izbornih lista početak kampanje protiče u iščekivanju odgovora koji prvi čovek te partije, očekuje od prvog čoveka države.

Vi znate da je predsednik SPS-a uputio poziv i predlog predesdniku SNS-a da razgovaramo o predizbornoj koaliciji i bez obzira što smo imali prilike da slušamo prethodnih dana, kao i uvek o svim važnim i značajnim pitanjima, na ozbiljan i odgovoran način, razgovaraće lideri naših političkih stranaka. Ovaj predlog je usledio nakon potrebe i nakon poziva o kojem je govorio predsednik SNS-a o potrebi formiranja široke narodne koalicije. Predsednik SPS-a ovaj predlog nije uputio, kako je to neko rekao, da bi prošao jeftinije ili skuplje tokom izborne kampanje, da bi sačuvao neke funkcije, jer to apsolutno u ovom trenutku nije bitno. Takođe, taj predlog nije upućen zato što se SPS plaši izbornog rezultata jer mi smo učestvovali na svim izborima i potpuno je jasno da smo druga po snazi politička opcija. Ovaj predlog je utemeljen pre svega na državotvornoj politici, na strateškom partnerstvu koji  imamo sa SNS-om, ali i na potrebi da apsolutno niko više unutar naše koalicije ne može da upire prstom u predsednika SPS-a, i našu partiju u celini da je nelojalan koalicioni partner“ izjavio je za 24 info, Đorđe Milićević, potpredsednik Glavnog odbora SPS-a, prilikom posete Gornjem Milanovcu.

Kada je reč o lokalnim izborima, Milićević je istakao da se praksa preslikavanja državne vlasti na lokalnu,  pokazala kao dobra, pa je stoga ni tokom ovih izbora, neće menjati.


Što se tiče lokala, uvek je dobro kada imamo koaliciju koja je preslikana na nivou republike na lokal i to je potpuno logično da bi lokalne sredine imale dobru komunikaciju sa republičkim institucijama i ministarstvima. Poslednjih dana dosta posećujem razne opštine i gradove, budžeti su limitirani,
i kada lokalne samouprave postave neke ciljeve, infrastrukturne, saobraćajne, kapitalne, bilo koje, bez podrške republike i ministarstava to je nemoguće realizovati. Ako imate koaliciju koja je potpuno identična koaliciji na republičkom nivou, mnogo je lakše da jedinstveno
nastupate pred republičkom vladom„, zaključuje Milićević.

U sali Skupštine opštine Gornji Milanovac prepunoj pristalica socijalista moglo se čuti da je lista od 49 kandidata za odbornike već
sastavljena. Ime nosioca liste se za sada drži u tajnosti.

Dogovorili smo se da ime prvog na listi ne saopštavamo dok se ne raspišu izbori, iz mnogo razloga, jer ne želimo da taj čovek ima bilo kakvih problema. Onog momenta kada izbori budu raspisani mi ćemo javnosti predstaviti tog čoveka koji će biti nosilac liste“ rekao je Jovica Carević, predsednik Opštinskog odbora SPS-a Gornji Milanovac.

Kada je reč o državnoj politici, Opštinski odbor će ispoštovati odluke vrha Socijalističke partije Srbije, odnosno Milanovčani će poštovati dogovor Vučića i Dačića. Međutim, prema izjavi Jovice Carevića, na lokalu u gradu na Despotovici će izaći sa odvojenim listama, odnosno samostalno.

Gordana Injac / Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *