Slađana Parezanović, načelnica Školske uprave za Moravički upravni okrug

Većini učenika osnovnih škola ocene će biti zaključene do kraja maja, kada se i završava nastava. U Školskoj upravi za Moravički okrug podsećaju da je preporuka nastavnicima da znanje đaka vrednuju uzimajući u obzir pokazano pre uvođenja vanrednog stanja i tokom učenja na daljinu.

“Izvodiće se zaključna ocena koja mora biti obrazložena, a učenici koji budu nezadovoljni svojim zaključenim ocenama iz pojedinih predmeta imaće priliku da se u školama prijave za posebne časove i onda će na tim posebnim časovima imati priliku ponovo da odgovaraju i jednostavno rečeno da poprave svoje ocene”, objašnjava načelnica Školske uprave za Moravički upravni okrug Slađana Parezanović.

Za popravljanje ocena osmaci imaju tri dana 3, 4. i 5. jun, a od 6. juna počinje pripremna nastava, i to prvog dana onlajn na RTS planeta, a od 8. do 16. juna pripremu imaju u školi, za one koji to žele.

Mali maturanti imaće još jednu probu završnog ispita 1. juna, s tim što će test iz srpskog i kombinovani raditi od kuće, a iz matematike 2. juna u školi.

Mala matura polaže se 17, 18. i 19. juna i to prvog dana srpski (maternji jezik), drugog dana matematika, a trećeg kombinovani test.

“Završni ispit  će se sprovoditi regularno, onako kako je planirano, s tim što će se jedino voditi računa o tome koliko će učenika moći da bude u jednoj učionici jer se mora voditi računa o zdravstvenoj bezbednosti i učenika i zaposlenih u školama”, ističe Parezanovićka.

U Čačku 1.900 učenika završava osmi razred i u Školskoj upravi navode da mesta ima dovoljno u šest srednjih škola.

I srednjoškolcima je omogućno da poprave ocene i na vreme se pripeme za poalganje prijemnih ispita na višim školama i fakultetima koji su danas otvorili vrata za studente koji su prijavili aprilski rok, apsolvente koji imaju još obaveza i studente koji moraju da odrade praksu.

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *