Škole i inspekcije bez prijava u kojima su roditelji plaćali kazne za vršnjačko nasilje

Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja koji je na snagu stupio prošle godine, predviđeno je da pored odgovornosti učenika i zaposlenih, odgovornost mogu da snose i roditelji za ono što njihova deca urade u školi. Zakonom su predviđene novčane kazne za vršnjačko nasilje, donošenje alkohola i narkotika i to od 30.000 do 100.000 dinara. Prema važećim zakonskim aktima uloge i odgovornosti su precizno definisani, pa kada je reč o sankcijama prema maloletnicima kazne su propisane i za decu do i više od 14 godina, u šta spadaju maloletnici koji sami odgovaraju za svoja (ne)dela.

Pod nasiljem i zlostavljanjem Zakon podrazumeva svaki oblik jedanput učinjenog, odnosno ponavljanog verbalnog ili neverbalnog ponašanjakoje ima za posledicu stvarno ili potencijalno ugrožavanje zdravlja, razvoja i dostojanstva ličnosti deteta, učenika i odraslog. Zakonom se propisuje zabrana fizičkog, psihičkog, socijalnog, seksualnog, digitalnog i svakog drugog nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja, pri čemu je školska ustanova dužna da odmah podnese prijavu nadležnom organu ako primeti znake nasilja, zlostavljanja ili zanemarivanja.

Prema izjavi Miodraga Lalića, prosvetnog inspektora u Čačku, njegovoj službi zaključno sa novembrom nije dostavljena nijedna pismena predstavka u vezi sa vršnjačkim nasiljem u nekoj od 19 osnovnih i osam srednjih škola na području grada.

„Prosvetna inspekcija reguje u slučaju kada nam se obrati roditelj ili neka druga stranka u postupku. Uključujemo se onda kada je ta predstavka događaja osnovana. U ovom periodu mi nismo imali nijednu prijavu, ali to ne znači da tih slučajeva nije bilo. Pravilnik nalaže da škole u kojima se dogodi vršnjačko nasilje prijave podnose Prekršajnom sudu, koji po njima dalje postupa, ili ih odbacuje“, izjavio je Miodrag Lalić, prosvetni inspektor.

U najelitnijoj čačanskoj srednjoj školi kažu da ni oni u svojoj ustanovi nisu imali slučajeva plaćanja novčane kazne iz džepova roditelja.

„U 2019. godini u našoj školi nije zabeležen nijedan slučaj da je roditelj platio kaznu po osnovu pričinjenog dela vršnjačkog nasilja svog deteta, odnosno našeg učenika“, rekla je psiholog čačanske Gimnazije Katarina Dunjić Mandić.

Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanjanalaže da se svaki oblik vršnjačkog nasilja prijavi policiji, koja shodno učinjenom delu taj slučaj prosleđuje na dalje postupanje. U najvećem broju slučajeva to je posao za čačanski Prekršajni sud, a ukoliko tužilac proceni da je u pitanju teže krivično delo, Višem tužilaštvu u Čačku. Iz Prekršajnog suda su rekli da će podatke o broju slučajeva vršnjačkog nasilja, ako su ih imali, dostaviti našoj redakciji u zakonskom roku.

Gordana Injac / moravicki.rs / Foto: amarhealth.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *