Šest novih pacijenata sa simptomima virusa korona u čačanskoj bolnici

Stanje na teritoriji grada Čačka danas u jutarnjim satima je nešto ozbiljnije nego ranijih dana, saopšteno je posle sastanka Radnog tima za praćenje širenja korona virusa na teritoriji grada. Na infektivnom odeljenju Opšte bolnice u Čačku trenutno je hospitaliziovano osam pacijenata, od kojih šest novih, sa simptomima koji ukazuju na prisustvo virusa korona i svi su dobrog opšteg stanja.

“Prethodnog dana neki koji su bili negativni su otpušteni, ostala su dva lica i šest je sad primljeno. Svima je uzet bris i poslat na identifikaciju u Beograd I tokom dana očekujemo rezultate i za njih”, izjavio je rukovodilac  Radnog tima za praćenje širenja korona virusa na teritoriji Čačka  Dr Mihailo Luković.

U kućnoj izolaciji je 528 osoba, od kojih su 117 kineski državljani. Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) Čačak stavio je pod nadzor još 229 lica, čime se ukupan broj povećao na 528. U izolaciji su ranije stavljene 182 osobe pošto su bile u kontaktu na rođendanu gde je bio nulti slučaj, kao i 117 stranih državljana.

“Stanje na teritoriji grada Čačka u protekla 24 sata, danas u jutarnjim satima je nešto ozbiljnije nego u prethodnim danima. Imamo novih 229 lica u samoizolaciji, što sada iznosi ukupno 528. Policija je postupala, nekoliko lica nije bilo na adresi, nije bilo u samoizolaciji, pokrenuli su postupke”, naveo je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

U okviru Domu zdravlja Čačak dve ambulante su zadužene za pregled lica pod sumnjom na bolest COVID-19. U ambulanti Ljubić je pregledano devet pacijenata, od kojih su dvoje upućeni na kućno lečenje, a jedno u bolnicu. U Domu zdravlja je pregledano sedam lica.

“Spremamo i neki crni scenario rekao bih. U Studenstkom centru u Čačku biće spremno 330 postelja za ne daj Bože. Taj prostor će biti dezinfikovan. Nadam se da nam neće trebati. Tu imamo kuhinju gde može da se spremi preko dve hiljade obroka”, izjavio je gradonačelnik Čačka.

Sve inspekcijske službe rade neprekidno na sprovođenju naloženih mera, a PU je konstatovala da nema ozbiljnijeg narušavanja reda i mira, saopšteno je nakon sastanka Radnog tima. Dodaje se i da je prema podacima Policijske uprave jutros, u skladu sa novim preporukama, registrovano 450 lica starijih od 65 godina u supermarketima.

“Svi kapaciteti su spremni da odgovore na izazov koji se postavlja pred njih, a da li će kapaciteti biti dovoljni zavisi od epidemiološke situacije. Nadamo se da ćemo predloženim merama vanrednog stanja imati prostor za to”, zaključuje se u sapštenju. 

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: GZS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *