Sednica opštinskog veća: Vrtić neće poskupeti

Na danas održanoj sednici opštinskog veća usvojene su sve tačke Dnevnog reda. Među 14 tačaka, izdvojile su se Predlog Programa korišćenja sredstava budžetskog fonda za zaštitu životne sredine opštine Gornji Milanovac u 2020. godini, odluka o načinu određivanja cene ostvarivanja delatnosti predškolskog vaspitanja i obrazovanja na teritoriji opštine ali i predlog Zaključka o o raspisivanju javnog poziva za zčešće na konkusru za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

Dejan Kovačević, predsednik opštine osvrnuo se na problem zagađenosti vazduha ali na pitanje odnošenja smeća sa seoskog područja, kako bi se značajno smanjio nastanak divljih deponija.

-Fond za zaštitu životne sredine ove godine uvećan za milion i 400 hiljada dinara, od čega je milion opredeljeno za odvoženje smeća za seoskog područja a  u narednom periodu biće pripremljena odluka kako će  odnošenje funcionisati – kaže Kovačević i dodaje – zamisao je da na seoskom području budu podeljene kante od 120 litara kao što postoje u gradu i da se započne sa selektivnim odlaganjem otpada.

-Što se tiče zagađenosti vazduha, rezultati u Gornjem Milanovcu nisu strašni kao u pojedinim gradovima, ali svakako  nismo izolovani od tog problema, imajući u vidu da se nalazimo u kotlini koja ima nedovoljno provetravanja i u zimskom periodu zbog raznih faktora i nivo zagađenja je povećan. Na Privrednom savetu, juče je oformljena Radna grupa koja će dati konkretne predloge za rešenje ovog problema. Već su preduzeti prvi koraci gde je zagađivač sama opština Gornji Milanovac, tako da ćemo do kraja januara imati raspisanu javnu nabavku za izgradnju nove kotlarnice na bio masu i na gas, pa ćemo na taj način uspeti da nekoliko zagađivača stavimo van funkcije, pre svega mislim na opštinske kotlarnice u Železničkoj i Lominoj ulici ali i kasarne u gradu.  Radna grupa će će se baviti time koliko individualna domaćinstva doprinose samom zagađenju, koliko automobili i koji su koraci za rešenje. Nabavićemo merne uređaje da da u svakom trenutku znamo koliki je procenat zagađenja.

Sa povećanjem plata u predškolskom obrazovanju, krajem prošle godine uvećani su i ukupni troškovi Ustanove, za realizaciju programa vaspitanja i obrazovanja po detetu.Prvi put ove godine će povećati svoje učešće u ekonomskoj ceni sa 80 na 82%.

-Opština Gornji Milanovac kao osnivač PU „Sunce“, svake godine radi ekonomsku cenu vrtića koja je ove godine uvećana jer su značajno  povećane zarade zaposlenih, tako da bi obaveze roditelja prema  vrtiću trebalo da budu uvećane  za 500 dinara po detetu na mesečnom nivou – istakao je Kovačević i dodao –  doneli smo rešenje kojim ćemo promeniti odluku da opština maksimalno može da plaća 80% na 82%, tako da ćemo i 500 din po detetu preuzeti na opštinu tako da cena boravka dece u vrtiću neće biti uvećana.

Neke od tačaka na današnjem Opštinskom veću bile su i razmatranje Predloga o pravilnika o dodeli podsticajnih sredstava za razvoj seoskog turizma, zatim o rasporedu sredstava namenjenih za održavanje saobraćajne infrastrukture kao i razmatranje rešenja o obrazovanju Saveta za zapošljavanje opštine Gornji Milanovac.

Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *