Savet roditelja Gimnazije traži obustavu nastave

Savet roditelja čačanske Gimnazije na juče održanoj sednici zaključio je da je zdravstveno nebezbedno da deca pohađaju nastavu zbog zabrinjavajuće epidemiološke situacije izazvane koronavirusom.  Taj zaključak uputili su Gradskom štabu za vanredne situacije. 

 “Povodom zabrinjavajuće epidemiološke situacije izazvane potvrdom koronavirusa  kod osobe koja je bila prisutna na rođendanu, na kome je bio i određeni broj učenika Gimnazije, kao i današnjim zvaničnim saopštenjem da je postojanje virusa potvrđeno  kod još jedne osobe, Savet roditelja održao je 14. marta 2020. godine vanrednu sednicu”, navodi se u pismu.

“Mi, roditelji, smatramo da je za dobro naše dece, naših porodica i celog grada najbolje da deca ne pohađaju nastavu, dok se ne steknu uslovi da se nastava odvija bez rizika po zdravlje učenika. Molimo da nadležni, koji procenjuju rizičnost situacije u kojoj se nalazimo i donose odluke o funkcionisanju grada, imaju u vidu da je u našem gradu pored potvrđenih slučajeva zaraženih, značajan broj potencijalno ugroženih koji su učenici Gimnazije, kao i da je relativno kasno potvrđeno postojanje virusa kod prvozaražene osobe. Kako je virus “nov i nisu jasne sve kliničke i epidemiološke karakteristike bolesti” (preuzeto sa sajta Ministarstva zdravlja), smatramo da nije bezbedno okupljanje po 500 učenika u jednoj smeni u školi koji pohađaju naša deca i da je situacija u našem gradu ozbiljnija nego u drugim delovima zemlje”, navodi se u pismu Saveta roditelja Gimnazije Gradskom štabu za vanredne situacije.

Zbog novonastale epidemiološke situacije u Srbiji oglasio se i Sindikat obrazovanja Čačak koji zahteva od svih direktora osnovnih i srednjih škola na teritoriji grada da hitno sazovu sednice Saveta roditelja na kojima će sami roditelji doneti odluku o tome da li će njihova deca nastaviti da pohađaju nastavu u ovakvim okolnostima. “Cilj ovog zahteva je zaštita dece i zaposlenih”, navodi se u saopštenju SOČ-a koje je potpisao predsednik Vladimir Adžić.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *