Sa popuštanjem mera povećan broj udesa i povreda kod dece

Juče je u toku dana u prijemnoj ambulanti Doma zdravlja urađeno 14 pregleda, 6 laboratorija, 6 snimaka pluća i uzeto 6 briseva plus 2 brisa za potrebe pacijenata koji se moraju hosptalizovati u Beogradu. Kako mere zabrane kretanja popuštaju, povećan je broj saobraćajnih udesa, broj infarkta, kao i ozbiljnijih povrede dece.

Primećuje se trend nenošenja zaštitnih sredstava pri dolasku lekaru, kao ni u trenucima kada Hitna pomoć ili kućna nega izlazi na teren  u posetu bolesnicima – rekao je dr Aleksandar Čivović, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu i direktor Doma zdravlja i dodao: Krivulja epidemije se zaravnila, mi smo kao deo zdravstvenog sistema učinili sve da se virus Covid 19 pobedi.

Neko vreme ćemo živeti sa ovim virusom, i pratićemo njegovu mutaciju, ali apelujem na građane da budu disciplinovani i poštuju socijalnu distancu još neko vreme –zaključio je dr Čivović.

 Na sreću, nema novih pozitivnih slučajeva na korona virus, danas se očekuju rezultati juče urađenih testova lica koja su kontaktirana i bila u samoizolaciji, pa se osnovano veruje da su i oni negativni.

Što se ukupnog broja urađenih testova u Domu zdravlja tiče, od početka pandemije korona virusa  do sada je uzeto oko 250 testova.

Juče su u poseti Domu zdravlja i Opštoj bolnici bili ruski vojni lekari sa kojima smo razgovarali o situaciji sa virusom na nivou lokalne samouprave i o eventualnoj potrebi za dezinfekcijom čitavog prostora, koju ćemo verovatno sprovesti za vikend, a obezbedjenjem dezinfekcionih kabina u Domu zdravlja čitav zdravstveni sistem bismo podigli na jedan viši nivo – naglasio je Čivović.

Ovom prilikom dr Čivović zahvalio se svim milanovačkim privrednicima koji su se prijavili za pomoć Domu zdravlja.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *