Rok za predaju uzoraka zemljišta 10. septembar

Šef Opštinske kancelarije za poljoprivredu, Milka Nedeljković, podsetila je danas sve poljoprivredne proizvođače da je Javni poziv za kalcifikaciju kiselog obradivog poljoprivrednog zemljišta na snazi od prošle nedelje.

Oni koji do sada nisu predali uzorke zemljišta trebalo bi to da urade do 10. septembra, kako bi Poljoprivredna savetodavna stručna služba Čačak obavila potrebne hemijske analize. Ukoliko utvrđene ph vrednosti pokažu da je zemljište kiselo, poljoprivredni proizvođači mogu da računaju na besplatan kreč za kalcifikaciju zemljišta površine do 2 hektara. Prema informacijama Kancelarije za poljoprivredu raspodela kreča vršiće se u oktobru.

Ove godine posebno su zadovoljni što je veliki broj poljoprivrednih proizvođača odreagovao na apel i osigurao svoje useve, plodove i stoku. Prema rečima Milke Nedeljković primljeno je preko 120 zahteva, što je znatno veći broj u odnosu na prethodne godine.

„To je veoma bitna mera, jer smo i ove godine imali dosta elementarnih nepogoda i poljoprivredni proizvođači su prijavljivali štete, ali mi nismo bili u mogućnosti da im isplatimo sredstva sem preko polisa osiguranja koje su oni sklapali sa osiguravajućim kućama. Gornji Milanovac i čitav Moravički okrug pokriveni su sa 70% povraćaja za polisu osiguranja na republičkom nivou, i dodatnih 10% koje obezbeđuje Opština, tako da poljoprivredni proizvođači mogu da računaju na 80% povraćaja od te polise, što znači da je njihovo učešće 20%.“ – objasnila je Milka Nedeljković dodavši da se nada da će se ovaj trend nastaviti i u narednim godinama, jer je to jedini način da se poljoprivredni proizvođači obezbede i zaštite od eventualne štete nastale usled elementarnih nepogoda.

Moravički Portal / Milica Vukelić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.