Rok za predaju liste želja za upis u srednje škole 1. i 2. jula

Ovu školsku godinu mali maturanti pamtiće po online nastavi, učenju od kuće, pripremama i polaganju završnih ispita od čijeg će rezultata zavisiti  upis na željene smerove i srednje škole. Koje su najčešće greške bile tokom polaganja završnih testova i na šta se odnose podnete žalbe roditelja ,razgovarali smo sa Draganom Nikitović, direktorkom OŠ “Momčilo Nastasijević.”

– Žalbe se odnose uglavnom na test iz srpskog jezika, gde je trebalo izložiti svoje mišljenje o književnom delu i pročitanom tekstu. – rekla je za GM PRESS Dragana Nikitović, direktor OŠ “Momčilo Nastasijević” i dodala – mi smo kao škola imali jednu takvu žalbu, roditelji su se obratili prvostepenoj komisiji, žalba je usvojena i učeniku je priznat bod. Učenici i roditelji koji nisu zadovoljni mišljenjem Prvostepene komisije žalili su se Centralnoj komisiji, tako da se čekao njihov odgovor,zbog toga se pomera kalendar, pa se umesto 29. i 30. juna danas i sutra popunjavaju liste želja, a rezultati će biti objavljeni 8. julakada će đaci saznati u koje su škole raspoređeni.

Dragana Nikitović, direktor OŠ Momčilo Nastasijević / Foto: GM Press

Prema rečima direktorke Nikitović, na nivou milanovačke opštine, prvostepenoj komisiji podneto je ukupno šest žalbi koje se odnose na određene zadatke iz matematike i srpskog jezika. Tamo gde žalba ima osnove učenicima se priznaje bod.

– Tamo gde se žalbe usvoje, učenicima se priznaje bod, a ako je žalba odbačena kao neosnovana, brod bodova ostaje isti. – kaže Nikitović i dodaje – na osnovu bodova iz osnovne škole i završnog ispita, formira se rang lista i na osnovu želje đaci se raspoređuju i upisuju u odgovarajuće srednje škole.

OŠ Momčilo Nastasijević / Foto: GM Press

Sve matične škole svojim učenicima završnih razreda savetuju da prilikom popunjavanja liste želja u obrazcu napišu nekoliko želja za određene škole, a dosadašnje iskustvo potvrđuje da mali maturanti i te kako znaju da procene svoje mogućnosti prilikom izražavanja liste želja za određene smerove i škole.

Upis učenika u srednje škole  biće organizovan 9. i 10. jula od 8 do 15 sati, a od ove godine omogućen je i elektronski upis u srednje škole.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić / Foto: GM PRESS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.