Razgovori o Karađorđu u Muzeju rudničko-takovskog kraja

Manifestacija „U slavu velikog Vožda“ održava se u Velikoj Plani od 1991. godine, poslednje sedmice jula. Započeta kao skromno podsećanje na Vožda i ubistvo u Radovanjskom lugu iz 1817. godine, prerasla je u događaj od velikog značaja za opštinu Velika Plana, na čijoj teritoriji se nalaze dva veoma važna spomenička kompleksa posvećena Karađorđu. Prvi je Radovanjski lug, mesto ubistva vođe Prvog srpskog ustanja, a drugi je Manastir Pokajnica. Sećanje na Karađorđa, ovekovečeno mitom i istorijom, čuva se kroz vizije slikara Međunarodne likovne kolonije koja takođe nosi ime „Pokajnica“ (održava se u Velikoj Plani od 1968. godine), kroz programske aktivnosti ustanova kulture čiji je osnivač Opština Velika Plana; biblioteka „Radoje Domanović“ u V. Plani, CZK „Masuka“ i Dom kulture „Vlada Marjanović“.

Srpska pravoslavna crkva održava parastos u Radovanjskom lugu, a nekoliko godina unazad održavan je simpozijum poznavalaca ustaničke epohe čiji su radovi predstavljeni tematskim Zbornikom. Takođe, na pozornici u Radovanjskom lugu igrane su pozorišne predstave posvećene nacionalnoj istoriji.

Nakon pauze duge gotvo dve decenije, u godini kada se obeležavalo dva veka od Karađorđevog ubistva, organizovan je naučni skup na kome su učestvovali eminentni istoričari koji se bave nacionalnom istorijom srpskog naroda 19. i 20 veka, sa Odeljenja za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, kao i po jedan istoričar iz Velike Plane, Beča i Rima, sa idejom da se narednih godina nastavi tradicija naučnog osvrta na ovaj period srpske istorije. Konačne verzije radova objavljenih u Zborniku, predstavljaju doprinos sadašnje generacije srpskih istoričara proučavanju celokupnog Karađorđevog nasleđa od Prvog srpskog ustanka (1804) pa do kraja Drugog svetskog rata (1945) , kada je, kao posledica pobede komunista u građanskom ratu, izvršena detronizacija dinastije Karađorđević. Ovi radovi štampani su u Tematskom zborniku radova pod naslovom „Karađorđe i njegovo nasleđe u srpskoj istoriji“. Naučni skup pod naslovom „OD KARAĐORĐA DO VERSAJSKOG MIRA“ održan je 25. jula 2019. godine i rezultirao je objavljivanjem zbornika radova. Zbornik je štampan krajem 2019. godine pod pokroviteljstvom opštine Velika Plana, a zajedničkim trudom Instituta za savremenu istoriju Beograd, CZK „Masuk“ Velika Plana i Doma kulture „Vlada Marjanović“ Staro Selo.

U Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, u utorak 15. septembra u 19 sati razgovore o ovim zbornicima vodiće istoričari Predrag Georgijev, Jugoslav Todorović, dr Milan Gulić i Aleksandar Marušić, a naša ustanova je učestvovala u objavljivanju zbornika radom „Karađorđevići, rudničko-takovski kraj i prožimanja.“

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.