Raspisani književni konkursi u okviru „Disovog proleća“

Povodom, najznačajnije književne manifestacije u ovom delu Srbije  57. „Disovog proleća“ u čačanskoj gradskoj biblioteci „Vladislav Petković Dis” raspisan ke Konkurs za rukopis za prvu pesničku zbirku napisanu na srpskom jeziku, autora do 31 godine starosti, kao i Konkurs za esej o Disu i njegovom stvaralaštvu.

Učesnici konkursa za pesničku zbirku, rukopise treba da dostavljaju potpisane šifrom, u tri primerka, sa najmanje 30 pesama na srpskom jeziku. Rešenje šifre treba poslati u posebnom kovertu uz rukopis. Autoru najboljeg rukopisa, po odluci tročlanog stručnog žirija, pripada plaketa “Mladi Dis” i pravo da mu Biblioteka objavi prvu pesničku knjigu u ediciji “Tokovi”.

Konkurs za Nagradu “Mladi Dis” otvoren je do 15. aprila, a rezultati će biti objavljeni najkasnije do 25. maja. Nagrada „Mladi Dis” autoru najboljeg pesničkog rukopisa biće dodeljena u Čačku na završnoj svečanosti 57. Disovog proleća.

Kada je reč o konkursu za esej o Disovom stvaralaštvu, pravo učešća imaju mladi književni kritičari, studenti, postdiplomci i učenici. Radovi se takođe potpisuju šifrom i šalju u tri primerka. Rešenje šifre se dostavlja u posebnom kovertu uz rukopis. Tročlani stručni žiri će odabrati tri najbolja rada čije autore Biblioteka novčano nagrađuje.

Nagrade najboljim esejistima biće uručene u Čačku na završnoj svečanosti 57. Disovog proleća. Autori nagrađenih eseja stiču pravo i da im se eseji objave u listu “Disovo proleće” u celosti ili delu, u zavisnosti od dužine tekstova.Ovogodišnji predsednik Odbora Disovog proleća je prof. dr Goran Maksimović.

Izložba akvarela „Kule i gradine“ Duška Miloševića

U okviru Disovog proleća svake godine ovi manifestaciju prati niz književnih, likovnih i drugih kulturnih događaja. Jedan od njih je i otvaranje izložbe akvarela „Kule i gradine”, autora Duška Miloševića, arhitekte iz Beograda. Milošević se bavi slikanjem više od 30 godina. Izlagao je na nekoliko grupnih i 11 samostalnih izložbi. Izložbena postavka koja će biti otvorena u Galeriji Biblioteke sadrži 20 akvarela velikog formata koji su odraz mešavine autorovog arhitektonskog obrazovanja i umetničke imaginacije.

U programu učestvuju Duško Milošević, Dragan Živković, Dragoljub Lukić Dude, Boris Kapetanović i Marija Radulović. Otvaranje izložbe je predviđeno za sredu 04. mart u 19 časova u Galeriji Biblioteke.

Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *