Prvi vrtić na selu dobio uređeno dvorište vredno million dinara

Lokalna samouprava u Čačku posebnu pažnju posvećuje unapređenju uslova boravka dece u vrtićima, a jedna od poslednjih investicija je uređenje dvorišta u seoskom vrtiću „Đurđevak“. Iz budžeta grada za to je izdvojeno milion dinara.

vrtić Đurđevak, selo Prijevor
vrtić Đurđevak, selo Prijevor, Foto: Moravički Portal

U selu Prijevor, koje se nalazi na desetak minuta vožnje od centra grada, 2004.  izgrađen je prvi seoski vrtić u Čačku, a ove godine došlo je na red i parterno uređenje dvorišta. Time je pre svega unapređena bezbednost za oko 80 mališana koji pohađaju ovo obdanište.

“Prethodne dve, tri godine smo radili na tome, a zatim prošle godine smo uradili elaborate o proceni bezbednosti dvorišta vrtića i samih vrtića. Dogovorili smo prioritete koji su važni kako bismo dalje radili na poboljšanju bezbednosti. Asfalitrali smo prilazne staze, ivičnjake, postavili behaton staze važne za dolazak dece u vrtić”, navela je direktorka Predškolske ustanove „Moje detinjstvo“ Suzana Simeunović.

U PU “Moje detinjstvo” ističu da sve rade u dogovoru sa roditeljima, meštanima i članovima saveta mesne zajednice, a naredni korak je proširenje dvorišta.

“Prostor do vrtića od 30 ari biće uređen tako što ćemo ga ograditi, srediti i tu će biti postavljene igračke i drugi sadržaji za boravak dece van prostora obdaništa. Već su donacijom obezbeđene igračke i ostali sadržaju za decu”, izjavio je potpredsednik saveta MZ Prijevor Brane Drobnjak.

vrtić Đurđevak, selo Prijevor
vrtić Đurđevak, selo Prijevor, Foto: Moravički Portal

Pomoćnica gradonačelnika Čačka za oblast zaštite životne sredine Mirjana Đoković navela je da uređenje dvorišta vrtića podrazumeva i sadnju zelenila.

“Prvi vrtić u čačanskoj opštini je sagrađen baš u ovoj mesnoj zajednici. Vidite i sami, sa leve i desne strane, da je ovde i što se tiče sadnica i zelenih površina sve u savršenom redu”, istakla je Đoković.

Ulaganje u poboljšanje uslova za boravak dece i rad vaspitača je znak da grad vodi računa o vrtićima i na selu, kažu u lokalnoj samoupravi. Podsećaju da se rade projekti za izgradnju još dva obdaništa u selima Trbušani i Zablaće.

“Na taj način i proširenjem kapaciteta vrtića na gradskom pdoručju mi planiramo da za tri godine eliminišemo listu čekanja”, rekao je pomoćnik gradonačelnika za društvene delatnosti Vladan Milić.

Prošle godine lista čekanja je bila zanemarljiva ali se mora imati u vidu da 35 do 40 posto roditelja ne aplicira za upis dece u vrtić, zbog čega se moraju poširivati kapaciteti, dodao je Milić. Jedan od načina da se taj problem reši jeste i izgradnja i uređenje objekata predškolskih ustanova na selu.

vrtić Đurđevak, selo Prijevor
vrtić Đurđevak, selo Prijevor, Foto: Moravički Portal

Za Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *