Promocija projekta „Istraživanje starih zanata na teritoriji opština Čačak i Gornji Milanovac“ i projekcija etnološkog filma „Sve, sve, ali zanat“

U utorak, 10. decembra , u Galeriji Muzeja rudničko-takovskog kraja, održaće se promocija projekta „Istraživanje starih zanata na teritoriji opština Čačak i Gornji Milanovac“ i projekcija etnološkog filma „Sve, sve, ali zanat“. Pet israživača, etnologa, Ivana Ćirjaković, Snežana Šaponjić Ašanin i Marija Pešić iz Čačka i Nataša Polomac Petković i Milan Brajović iz Gornjeg Milanovca, vršilo je terensko istraživanje na teritoriji obe opštine na kojima su evidentirane preostale zanatlije, prikupljen veći broj fotografija i snimljen video materijal.

Kao rezultat istraživanja snimljen je etnološki film u trajanju od 29 minuta koji govori o starim zanatima na teritoriji opštine Gornji Milanovac.
Istraživanja starih zanata vršena su na ovim teritorijama osamdesetih godina XX veka, pa je bilo neophodno izvršiti reviziju i videti kakvo je stanje na terenu danas.

Ovogodišnje istaživanje samo je početak rada i mora se nastaviti kako bi bio prikupljen potreban materijal za štampu opsežne studije na ovu temu.
Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Gm Press

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *