Prisustvo Kovida-19 potvrđeno kod još dve osobe u Čačku

Vest o smrti Čačanina starog 48 godina koji je prva žrtva Covida-19 u gradu na Moravi obeležila je današnji sastanak Radnog tima za praćenje širenja korona virusa na teritoriji grada.

“Iza nas je najteži dan od početka epidemije u Čačku. Izgubili smo našeg sugrađanina Zorana Ivanovića koji je rođen 1971. godine u Čačku. Ovom prilikom izražavam saučešće porodici, prijateljima.  Izgubili smo čoveka,  izgubio je bitku sa ovom opakom bolešću na KC Kragujevac. Ova bolest ne bira, ni pol ni starosnu dob, zaista veoma je ozbiljna i molim sugrađane da se i dalje pridržavaju svih mera da budemo disciplinovani”, izjavio je gradonačelnik Čačka Milun Todorović.

CACAK-STAB-SEDNICA-03042020-POOL-03

“Ovo je posledica onog prvog talasa koji nas je zadesio i koji smo iz sve snage pokušali da sprečimo”, kaže Šef radnog tima Dr Mihailo Luković.

Prema rečima Todorovića, na lečenju u Kliničkom centru u Kragujevcu nalazi se još nekoliko pacijenata koji su u kritičnom stanju, ali je dobra vesti da se dosta obolelih oporavlja, a neki su i izlečeni.

Navedeno je da su juče analizirana 33 uzorka od kojih su tri  pozitivna. Prisustvo virusa korona potvrđeno kod još dve osobe iz Čačka, ukupno 27, i jedne iz Gornjeg Milanovca, ukupno šest, dok je broj obolelih u Lučanima nepromenjen tri i Ivanjic jedan. Jedna radnica Policijske uprave pozitivna je na korona virus pa će i služba i ona proći sve predviđene protivepidemijske mere, naveo je Luković i dodao da je danas poslato sedam uzoraka na nalizu.  Na infektivnom odeljenju bolnice nalazi se 12 pacijenata, dok se  jedan vodi kao potencijalno infektivan.

Od 17 juče obavljenih pregleda u prijemno trijažnim ambulantama, sedam lica je imalo povišenu temperaturu i dvoje je upućeno ka bolnici. Pedijatrija u Domu zdravlja je imala četiri pregleda i svi pacijenti su bili bez povišene temperature.  Sanitarna inspekcija navodi da je broj izdatih rešenja o samoizolaciji pao na deset dnevno. Posle pojačanog testiranja, od danas je pod nadzorom  za samoizolaciju mnaje osoba, 780.  U Apotekarskoj ustanovi Čačak kažu da je snadbevanje normalno, a iz Filijal RFZO su sopštili da će bolnici isporučiti 10 monitora za praćenje bolesnika, a pet Domu zdravlja. Istom dinamikom će snadbevati i sve zdravstvene ustanove u okrugu.

Radni tim i gradonačelnik apeluju na sugrađane da se pridržavaju svih propisanih mera u cilju sprečavanja širenja bolesti COVID-19.

Mirjana Aleksić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *