Pripadnici Civilne zaštite i volonteri na visini zadatka

U Čačku je tokom vanrednog stanja svakodnevno dežuralo do 20 pripadnika Jedinice civilne zaštite koji su bili angažovani na brojnim zadacima. Zajedno sa njima na terenu su bili i volonteri. Obezbeđenje zdravstvenih ustanova, dostava hrane i lekova, podela dezinfekcionih sredstava i dezinfekcija objekata, samo su neki od poslova koje su obavljali. 

„Kada sumiramo rezultate, oko dezinfikovali smo oko 420.000 kvadrata raznih objekata, što se tiče javnih površina taj broj nismo mogli da odredimo, jer je ogroman. Dva puta smo tretirali ulaze oko zgrada, haustora, ulazili smo tamo gde mašine javnih preduzeća nisu mogle da pristupe. Zajedno sa Vojskom Srbije smo dezinfikovali 90 odsto ulica u Čačku“, izjavio je Bratislav Zečević, načelnik Štaba za vanredne situacije Grada Čačka.   

Pripadnici civilne zaštite bili su od velike pomoći i najugroženijem stanovništvu kome su iz Narodne kuhinje, dostavljali kuvane obroke. Za 50 dana dostavili su blizu 3.000 obroka. Ipak, najviše posla imali su tokom policijskog časa.

„Naš Situacioni centar je neprestano radio, najviše posla smo imali tokom policijskog časa. Samo tokom noćnih sati imali smo oko 100 dostava lekova“, kaže Zečević. 

Jedinica Civilne zaštite u Čačku je formirana 2014. godine, mesec dana nakon katastrofalnih poplava koje su zadesile Moravički okrug. Ova organizacija danas broji 167 ljudi. Obučeni su da pruže prvu pomoć, gase požare, spasavaju stanovništvo tokom poplava i drugih vanrednih situacija. Od 2016. godine, do danas očistili 32 kilometra rečnih tokova.

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *