Prehlada, grip i virusi: Kada bi roditelji trebali da se zabrinu?

Svako dete u prvim godinama života ima 8 do 12 respiratornih virusnih infekcija godišnje. Te infekcije najčešće se javljaju u zimskom periodu, odnosno kada je najhladnije. Krene prvo grip praćen visokom temperaturom koji, prema rečima dr Tatjane Milošević, specijaliste pedijatrije, najviše i brine roditelje.

,,Temperatura je odbrambeni mehanizam koji aktivira imuni sistem kada se organizam najbolje brani, tako da roditelji ne treba da budu u prevelikoj panici kada dete ima visoku temperaturu. Lekovi za snižavanje temperature treba da se daju u odgovarajućoj dozi uz obavezno konsultovanje sa lekarom. Antibiotici se nikako ne daju preventivno, jer oni leče bakterijske bolesti i komplikacije’’, rekla je dr Tatjana Milošević i dodala da ako je dete dobrog opšteg stanja – jede, unosi tečnost, raspoloženo je, bez obzira na temperaturu, roditelji ne treba da budu mnogo zabrinuti.

,,S druge strane, ako je dete mlađe od 6 meseci onda to zahteva pregled lekara u roku od 12 sati. Osim temperature, mogu postojati drugi simptomi kada bi se trebalo obratiti lekaru – ukoliko je dete pospano, plače i češće se žali na bolove, javi se osip, ili se poremeti miris mokraće’’, navela je dr Milošević.


U ovom periodu i uz velike promene temperature, najbolja prevencija kod dece jeste pranje ruku, jer se svi virusi upravo najviše zadržavaju i prenose preko ruku. Takođe, bitno je decu naučiti da pravilno kašlju i kijaju, u maramicu ili rukav i redovno provetravati prostorije u kojima se svakodnevno boravi, a izbegavati one u kojima ima puno ljudi. Pravilna ishrana, unos vitamina kroz konzumiranje voća i povrća i domaćih supa, je nešto što bi trebalo da se podrazumeva, kao i unos tečnosti.

Kristina Ponjavić / Moravički portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *