Predstavljen projekat čišćenja jezera Međuvršje

U Čačku je danas predstavljen projekat čišćenja i rekultivacije jezera Međuvršje, za koje je utvrđeno da je gotovo čitavom svojom zapreminom ispunjeno muljem i nanosima bujičnih reka i potoka. Ovako zahtevan i obiman posao po prvi put se radi u našoj zemlji, trajaće nekoliko godina i koštaće više od 30 miliona evra.

Prezentacija čišćenja jezera / Foto: INFO 24

Podaci o jezeru Međuvršje od pre dve godine govore da je više od 75 odsto ove akumulacije zamuljeno, odnosno da je više i nema već da je u najvećoj meri ispunjena nanosima iz reka i potoka. Jezero je svojevremeno  izgrađeno kako bi prihvatalo bujične vode iz sliva Zapadne Morave radi sprečavanja poplavnih talasa i proizvodnje električne energije. U ovoj meri zamuljeno jezero nema funkciju prihvatanja bujičnih voda, a smanjena je i proizvodnja struje. Analize tog mulja su ukazale na prisustvo teških metala, pa je opravdanost realizacije ovog projekta, koji se sastoji iz tri dela, utoliko veća. Čačak je pre dve godine  krenuo sa izradom dokumentacije, a ovako zahtevan i obiman posao prvi put se izvodi u Srbiji.

prof. dr Milan Radunović / Foto: INFO 24

„Projekjat se sastoji iz tri dela. Prvi deo su pripremne radnje i grad Čačak je već tri godine u tome. Da nije tako Čačak ovaj projekat ne bi ni dobio i ne bi se kvalifikovao za sredstva iz bilateralnog sporazuma naše zemlje i Mađarske za investiranje tehničke dokumentacije. Ta dokumentacija treba da da sliku stanja jezera, sliku kvaliteta mulja vode, tehnologiju izvlačenja tog mulja. Te tehnologije su relativno poznate i primeniće se sličan princip kakav je na Balatonu urađen, sa opremom holandskog proizvođača. Reč je o refularnim bagerima, tačnije bagerima usisivačima. Problem kod Međuvršja je što nemamo mogućnost stvaranja kaseta gde bi se taj mulj cedio“, izjavio je prof. dr Milan Radunović, zadužen za realizaciju projekta „Međuvršje“, posao rekultivacije i čišćenja jezera Međuvršje.

Zbog specifične konfiguracije terena u Ovčarsko-kablarskoj klisuri projektanti su odlučili da kasete za ceđenje izvađenog sadržaja iz vode postave na plovilo na samom jezeru. Reciklirani materijal sa jezera bi se kasnije vozio na druge lokacije. U Ministarstvu za zaštitu životne sredine smatraju da je Čačak za korak ispred ostalih kada je reč o projektima koji su započeti u cilju očuvanja životne sredine.

dr Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvi životne sredine / Foto: INFO 24

„Čačak ima mnoge projekte, rešeno vam je pitanje otpada, radiće se projekat za prečistač, finansiraće se rekultivacija deponije u Prelićima, sada radite ovaj projekat… Prema tome ovo je nešto prema čemu bi i cela Srbija trebalo da se ugleda. Odnosno način na koji bi ostali gradovi i okruzi trebalo da rešavaju svoje probleme u vezi sa životnom sredinom“, izjavio je dr Branislav Blažić, državni sekretar u Ministarstvu zaštite životne sredine.

Posao rekultivacije i čišćenja jezera Mešuvršje trajaće pet godina, i koštaće oko 35 miliona evra, od čega tri miliona za izradu tehničke dokumentacije. Ovaj projekat se realizuje na osnovu bilateralnog sporazuma Srbije i Mađarske.

Gordana Injac / INFO 24

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *