Predavanje „Humanost kao preduslov za opstanak“

U Muzeju rudničko-takovskog kraja sinoć je održano predavanje prof. dr Milana Radovanovića “Humanost kao preduslov za opstanak”. Tema ovog predavanja vezana je za 47.000 paketa pomoći koje su Holanđani uputili zarobljenim i interniranim Srbima u logorima Austrougarske i Nemačke tokom Prvog svetskog rata.

prof. dr Milan Radovanović i Ana Jelić

Uvodnu reč dala je Ana Jelić, autor aktuelne izložbe u Muzeju rudničko-takovskog kraja “Srpski vojnici umrli u Holandiji 1917 -1919. godine”, nakon čega je usledilo izlaganje prof. dr Milana Radovanovića. Nekadašnji profesor i dekan Mašinskog fakulteta u Beogradu radio je izvesno vreme i kao profesor u Holandiji na Univerzitetu Tvente. Poslednjih dvadeset godina bavi se proučavanjem Prvog svetskog rata i napisao je 5 knjiga koje imaju zajednički podnaslov “Nemi svedoci” jer je reč o fotografijama dokumentima i pismima koja su vojnici primali ili slali tokom rata.

Prema rečima prof. dr Radovanovića, srpski vojnici u zarobljeništvu tokom Prvog svetskog rata u Nemačkoj i Austrougarskoj, živeli su u očajnim uslovima, na močvarnim područjima, bez ikakve nege i pažnje. Od 150.000 vojnika koji su bili smešteni po logorima preko 50.000 je umrlo. Danas bi to mogli da nazovemo genocidom prema srpskom narodu, kaže ovaj profesor. 

Ova tema je nedovoljno poznata kod nas, ali zahvaljujući svojim kontaktima u Holandiji profesor Radovanović došao je do nekih knjiga i podataka o paketima koji su tokom rata upućivani srpskim vojnicima. Među brojnim dokumentima koje je prikupio istaklo se ime Mirke Grujić koja je inače bila ćerka Jevrema Grujića, srpskog političara i ministra iz 19. veka.

predavanje prof. dr Milana Radovanovića

Predavanje je bilo izuzetno posećeno, a prisustvoao je i direktor muzeja rudničko-takovskog kraja Aleksandar Marušić.

Opširnije o ovome pogledajte u centralnoj informativnoj emisiji ,,Dan’’ na TV GM Plus u terminima od 18.30, 20 i 22 časa.

Moravički Portal / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *