Praznik velikog čudotvorca

Srpska pravoslavna crkva  i vernici danas proslavljaju praznik prepodobnoga Zosima Tumanskog. Mada se zna da je živeo i slavno postradao tokom 14. veka, godina rođenja i smrti su ostale nepoznate. Za njegov dan u pravoslavnom kalendaru uzima se 21. avgust, kao datum kada je 1992. godine usvojena odluka Sabora SPC da se među srpske svece unesu imena devetorice Sinaita, među kojima i Zosim Tumanski.

Isihhizam je molitvena tradicija u pravoslavlju koju posebno upražnjavaju monasi na Svetoj Gori. Ovaj način duhovnog života ogleda se u mirovanju, ćutanju, tihovanju.

Smrt Zosima Sinaita vezuje se za brojne legende. Veruje se da je Miloš Obilić, po predanju junak iz kosovke bitke 1389. godine koji je ubio turskog sultana Murata, nehotice ubio monaha Zosima. Kupajući se u svojoj banji, Miloš je začuo šuštanje iz obližnje šume, pa je iz luka ispalio strelu. Krenuvši u potragu za životinjom za koju se nadao da je pogodio, mnogo se ražalostio kada je ugledao Pustinjaka koji se molio u pećini Kamenici, nedaleko  od manastira Tumana. Ime manastira vezuje se za istu legendu.

Manastir Tumane, na devet kilometara od Golupca, rušen je u Prvom i Drugom ustanku, ali obnavljan od strane monaha. Ipak, 1910. godine do temelja je srušen na praznik Cveti, usled čega su se svodovi porušili na vernike. Ipak, pod zaštitom čudotvornog i tragično stradalog sveca, niko nije povređen.

Danas narod sa dolazi u manastir, moleći svetitelja za lek od bolesti i izbavljenje od nevolja. Veruje se da, primivši utehu i blagoslov svetitelja iz manastira Tumana, odlaze kao novi ljudi. U manastirskom letopisu zapisani su brojni slučajevi čudesnih isceljenja.

Svetitelj se do danas, javlja onima koji ga usrdno mole, darujući mir, blagoslov i utehu, zdravlje , decu.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.