Praznični pijačni dan

Iako su trgovinski centri snabdeveni velikom ponudom voća i povrća, Milanovčani neguju tradiciju odlaska na pijac, a petak je „pijačni dan“. Kupovanje na pijaci je ritual, putovanje u istraživanje, „birkanje“, razgovor sa prodavcima i proizvođačima od kojih se godinama kupuje i koji su već stari znanci.

Praznični dan je na pijaci. Velika Gospojina, sunčano pre podne i gužva obećavaju dobru prodaju.  Razgovara se, raspituje za cenu, pune se pijačne korpe, pa su zadovoljni i trgovci i kupci.

Foto: Moravički Portal

Današna pijačna ponuda na Zelenoj pijaci je izuzetna, a gužva velika. Stiže jesen, zrelo grožđe, a počinje spremanje zimnice, pa se, kako kažu pijačni trgovci, danas najbolje prodaju paprika, paradajz, boranija i krastavčići.

Milanovčani kažu da im je petak najdraži dan,između ostalog i zbog odlaska na pijacu. Pijac je mesto za kupovinu, ali i razgovor, „zdravljenje“ i susrete sa poznanicima i prijateljima. Ovde se još mogu sresti proizvođači koji godinama prodaju biološki zdravo voće i povrće, sa kojima su se već sklopila poznanstva i od kojih se stalno kupuje. Naši sugrađani kažu da “neguju“ tradiciju odlaska na pijac petkom, kao i da imaju svoje omiljene proizvode, tezgice i prodavce od kojih kupuju.

Prema rečima proizvođača, prodaja je najbolja petkom i nedeljom, dok je ostalim danima znatno slabija, pa danas treba „iskoristiti gužvu“.

Ponuda je dobra, cene uglavnom ujednačene, a izbor je na vama. Svaka roba ima svoga kupca, a kupac je uvek u pravu.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.