Pranjanska novogodišnja naučna čarolija u službi humanosti

U OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima danas je održana Novogodišnja naučna
čarolija, manifestacija koja je okupila sve učenike ove škole, njih ukupno 201.

U Pranjane su danas došli đaci iz izdvojenih odeljenja u Kamenici,
Teočinu, Brezni, Bogdanici, Gojnoj Gori, Koštunićima i Srezojevcima što je za 95 učenika poseban dan na kraju prvog polugodišta.

Novogodišnja naučna čarolija se održava drugu godinu zaredom u ovoj školi.

Učenici, njihovi roditelji i zaposleni s pažnjom su posmatrali naučne
oglede koje su izvodili đaci starijih razreda. Za one mlađe iz sedam izdvojenih odeljenja bila je ovo prilika da se upoznaju sa vršnjacima i nastavnicima.

„Učenici iz Teočina su se više od nedelju dana pripremali za današnji
nastup i dolazak. Mi smo mala seoska škola i svaki dolazak u veću sredinu za decu je poseban događaj. Ovo je za njih veliki i važan dan, jer nakon ove manifestacije odlaze na zasluženi odmor“, izjavio je Saša Vasiljević, učitelj u Teočinu.

Pored druženja učenika i zaposlenih ove škole cilj Novogodišnje naučne
čarolije je da promoviše ekološku svest, nauku i humanost. U duhu plemenitosti učenici ove škole ispraćaju staru i dočekuju novu kalendarsku godinu.

„Ovu manifestaciju smo pokrenuli prošle godine s ciljem da svu našu
decu okupimo na jednom mestu. Uostalom, ovo druženje je i mesto na kome deca vide da nauka nije bauk i da ih što bolje pripremi za starije razrede u kojima će imati hemiju, fiziku, tehniku biologiju… Takođe, naša škola je učesnik projekta jednosmenskog rada Ministartva prosvete u okviru kojeg postoje brojne radionice. Nastavnici i učitelji su zajedno sa decom, na tim radionicama izradili mnoge uportebne predmete i danas je njihova prodajna izložba. Jedan deo prikupljenih sredstava ćemo uručiti dečaku iz Pranjana kome je novac potreban za lečenje, a drugi porodici iz Milićevaca“, izjavio je za televiziju „Gornji Milanovac plus“ Zoran Pantović, direktor OŠ „Ivo Andrić“ u Pranjanima.

Škola u Pranjanima postoji od 1958. godine. Matičnu školu danas pohađa
106 učenika, raspoređenih u osam odeljenja redovne nastave. U okviru matične škole radi i odeljenje produženog boravka za učenike prvog i drugog razreda. Ova obrazovna ustanova u svom sastavu ima još dve osmorazredne škole, u Kamenici i Brezni. Četvororazredne su u Bogdanici, Koštunićima, Teočinu, Srezojevcima i Gojnoj Gori.

Gordana Injac / Moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *