Potvrđeno održavanje festivala „Kratka forma“ i manifestacije „Dani Mije Aleksića“

Povodom organizacije predstojećeg Međunarodnog festivala kratkog filma “Kratka forma” koji će se odigrati od 23. do 27. septembra i manifestacije “Dani Mije Aleksića”  koja će trajati od 26. septembra do 9. oktobra, Kulturni centar Gornjeg Milanovca održao je danas u 12 sati konferenciju za novinare u bašti Doma Kulture.

Na konferenciji su govorili Dragan Arsić, direktor KC GM i Boban Stefanović, urednik filmskog programa.

Kada je Međunarodni festiva kratkog filma “Kratka forma” u pitanju, ove godine prijavljeno je više od 600 filmova iz preko 27 zemalja sveta.

“Urađena je selekcija i urađeno je žiriranje, o čemu će više reći Boban Stefanović. Festival će trajati od 23. do 27. septembra i kao i prošle godine poklopiće se sa “Danima Mije Aleksića” koji će krenuti 26. septembra i trajaće sve do 9. oktobra. Ono što je ekskluziva za novinare, to je da je za “Dane Mije Aleksića”, na upravnom odboru Kulturnog centra, na predlog prošlogodišnjih laureata Nenada Jezdića i Nebojše Dugalića, usvojeno da gospodin Gordan Kičić bude ovogodišnji dobitnik nagrade “Mija Aleksić – biti glumac”. Nagrada će mu biti uručena 26. septembra prilikom otvaranja ove manifestacije” – rekao je Dragan Arsić.

Foto: Moravički Portal

Detaljnije o procesu selekcije filmova za festival “Kratka forma” izvestio je urednik filmskog programa, a na konferenciji je objavljeno i da će po prvi put, zahvaljujući Filmskom centru Srbije koji je obezbedio 200.000 dinara za nagradni fond, najboljim filmovima biti dodeljene i novčane nagrade.

“Selekciona komisija imala je za zadatak da do 1. avgusta odluči o takmičarskom programu i odabrala je 85 filmova iz 27 zemalja sveta. Mogu da kažem da je ovog puta konkurencija bila  velika i da su filmovi prijavljeni za naš festival zaista visokog kvaliteta, a činjenica da od ove godine dodeljujemo i novčane  nagrade podiže čitav festival na jedan viši nivo” – rekao je Boban Stefanović.

Foto: Moravički Portal

Pored filmskog kritičara Dejana Dabića i urednika filmskog programa KC GM Bobana Stefanovića, članovi selekcione komisije bili su i studenti završnih godina Fakulteta Savremenih umetnosti iz Beograda, Milica Jasikovac, Emilija Filipović, Pavle Korać, Ivan Lazarević i Danijel Savić. Međunarodni žiri za profesionalne kategorije koji će odlučivati o najboljim filmovima radiće u sastavu Ivana Kronja, Vojin Vasović i Danilo Illić, a žiri za filmsko stvaralaštvo dece i omladine obe godine čine Narcisa Darijević Marković, Emilija Filipović i Dboštajn Mašera.

Što se tiče organizacije manifestacije “Dani Mije Aleksića” planira se bogat prateći program, ukoliko epidemiološka situacija to bude dozvoljavala. Za kraj, prisutnim novinarima, telefonskim uključenjem obratio se i Gordan Kičić, laureat nagrade „Mija Aleksić-biti glumac“ za 2020. godinu.

„Pre svega, neobično mi je veliko zadovoljstvo što imam priliku da ponesem nagradu sa Mijinim imenom. Igrom životnih okolnosti sam upoznao Miju Aleksića i, čak šta više, puno vremena kao dete proveo na jednom hrvatskom malom poluostrvu koje se zove Tribunj, gde smo zajedno imali kuće. Imao sam prilike da sedim sa njim i da slušam njegove priče o glumi dok je pecao, tako da ova nagrada s njegovim imenom ima neverovatnu konotaciju što se tiče mene i mog života. Jako sam počastvovan time i  zahvaljujem se Gornjem Milanovcu i ljudima koji su mi to dolelili, tako da ću opravdati i dalje ime nagrade koja nosi ime Mija Aleksić.“

Svi posetioci kulturnih dešavanja moraće da se pridržavaju svih preporuka i mera koje su doneli Krizni štab i Vlada Republike Srbije u skladu sa epidemiološkom situacijom, a to podrazumeva obavezno nošenje maski i održavanje fizičke distance.

Moravički Portal / Milica Vukelić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *