Poseta Muzeju Drugog Srpskog ustanka u Takovu

Jedno od mesta za posetiti ovog leta je Muzej Drugog srpskog ustanka u Takovu, 12 kilometara od Gornjeg Milanovca i na samo 500 metara od isključenja petlje auto-puta Miloš Veliki u Takovu.

Za sve koji žele da vide i saznaju više o mestu rođenja moderne srpske države i provedu dan u lepom prirodnom okruženju, ovo će biti zanimljiv izlet i putovanje.

Prema rečima Nikole Petakovića, turizmologa Muzeja Drugog srpskog ustanka u Takovu, ove sezone povećan je broj individualnih poseta muzeju i Spomen-kompleksu.

Nikola Petaković, turizmolog Muzeja Drugog srpskog ustanka u Takovu

Kada su u pitanju grupne ture posetilaca, program započinje šetnjom i razgledanjem muzeja, turiste najpre sprovedemo kroz muzejsku postavku, gde saznaju nešto više o istoriji II Srpskog ustanku, a odatle prošetamo do crkve-brvnare, nekih 300-400m od muzeja. – rekao je za GM PRESS Nikola Petaković, turizmolog Muzeja Drugog srpskog ustanka u Takovu i dodao – posle toga se autobusom ili automobilom odvezemo do Spomen-kompleksa kako bi posetioci mogli da uživaju u pogledu i prijatnom okruženju.

Otvoren 1994. godine u Takovu, Muzej  “Drugog srpskog ustanka” kao deo Muzeja Rudničko-takovskog kraja u Gornjem Milanovcu je reprezentativno zdanje čiju stalnu postavku pod nazivom ”Drugi srpski ustanak i srpska revolucija” čini period od 1804-1839. godine.

Najznačajninji eksponat muzeja ja autentična slika srpskog realiste Paje Jovanovića “Takovski ustanak” kao i ostaci originalnog takovkog grma. Hrast je sudbinski povezan sa porodicom Obrenović, a u njihovom porodičnom grbu nalazi se žir, simbol ovog svetog drveta. 

Tu su i mape bojeva u II Srpskom ustanku, oružje, povelje, spisi, nošnje, grb Kneževine Srbije, portreti znamenitih srpskih učesnika ustanka itd.

U ponudi muzeja je i poseta autentičnoj crkvi-brvnari, obilazak Spomen kompleksa “Takovski grm”, a u planu je izgradnja replike dvorca Obrenovića koji bi upotpunio i obogatio ovu turističku ponudu.

Foto: Moravički Portal
Foto: Moravički Portal
Foto: Moravički Portal

Ove letnje sezone iz muzeja veruju da će posete biti intezivnije kako Takovu, tako i muzeju u Gornjem Milanovcu i u Norveškoj kući, uz pridržavanje epidemioloških preporuka i mera.

Pored Takova, naš sagovornik predlaže i prirodne atrakcije, poput Rudnika, Ostrvice, Koštunića, Ravne gore koje predstavljaju i istorijski značajna mesta kada je u pitanju rudničko-takovski kraj.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *