Polovinom juna otvaranje nove lokacije NTP-a u Čačku

Svečano otvaranje nove lokacije Naučno tenološkog parka u Čačku očekuje se polovinom juna, a pre toga obavljena je i primopredaja prostora između firme „Slovas“, Republičke direkcije za imovinu (RDI) i Naučno-tehnološkog parka (NTP). Time  su se i formalno pravno stekli uslovi da u narednih mesec dana  nekadašnja lokacija fabrike „Cer“ ponovo oživi.

CACAK-NTP-PRIMOPREDAJA

Za kupovinu  novog prostora NTP i nabavku opreme Vlada Srbije je izdvojila 330 miliona dinara i dala je na korišćenje 5.733 kvadratna metra poslovnog i halskog prostora zajedno sa zemljištem od 70 ari na neodređeno vreme bez naknade.

CACAK-NTP-PRIMOPREDAJA

“Objekat je tokom januara i februara rekonstruisan i adaptiran, a danas je na ovom prostoru izvršena primopredaja između firme Slovas, Republičke direkcije za imovinu i Naučno tehnološkog parka. U narednom periodu ostaje da opremimo ovaj prostor neophodnom opremom i nameštajem i useljavamo startapove i mlade firme prema javnom pozivu koji je uveliko u toku. Nakon toga očekuje nas nadamo se u prvoj polovini juna i svečano otvaranje ovog prostora”, izjavila je zamenica gradonačelnika Čačka Milica Dačić.

CACAK-NTP-PRIMOPREDAJA

Javni poziv za useljenje firmi u novi prostor NTP-a raspisan je 4. marta ove godine, ali su zbog epidemije virusa korona rokovi pomereni pa se prijave mogu dostavljati do kraja maja. Neće se odustati od kapaciteta koji već postoje, ali će se navode truditi da što veći broj firmi usele na novu lokaciju.

CACAK-NTP-PRIMOPREDAJA

“Ta nova lokacija će biti na neki način novi centar preduzetništva za naš grad i podstrek za dalji razvoj  i jačanje NTP-a”, izjavio je direktor NTP Čačak Mirko Pešić.

CACAK-NTP-PRIMOPREDAJA

U lokalnoj smaoupravi ukazuju na značaj NTP i u nepredvidivim okolnostima, kao što je izbijanje epidemije koronavirusa. Podsećaju da su u Startap centu NTP mladi u jeku borbe sa Kovidom-19 dali veliki doprinos izradivši zaštitne vizire za medicinske radnike u Čačku, Kraljevu, Somboru i Apatinu.

CACAK-NTP-PRIMOPREDAJA

“Imamo jedan startap koji se već javio na javni poziv, a koji bi se u ovom prostoru bavio proizvodnjom hipohloraste kiseline koja je imala određen značaj protekla dva meseca tokom pandemije”, navela je Dačić.

CACAK-NTP-PRIMOPREDAJA

Otvaranjem nove lokacije stiču se  uslovi da NTP Čačak postane značajna institucija na polju razvoja tehnoloških inovacija.

INFO 24 / MNA 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *