Podrška budućim majkama

Služba za ginekologiju i porodilište Opšte bolnice Gornji Milanovac, poštujući sve mere zaštite od korona virusa, radi punim kapacitetom. Beleži se veći broj porođaja u odnosu na prošlu godinu u ovo vreme, a o trudnoći u toku epidemije i zaštiti zdravlja budićih majki, razgovarali smo sa dr Draganom Perišićem, načelnikom ginekološke službe.

DR DRAGAN PERIŠIĆ, NAČELNIK SLUŽBE ZA GINEKOLOGIJU OB GORNJI MILANOVAC

U milanovačkom porodilištu imamo oko petnaest porođaja više nego prošle godine. Razlog tome je i dolazak žena iz Ljiga, jer je u valjevskoj bolnici u prvom talasu zabeleženo prisustvo korona virusa, a dolaze i trudnice iz čačanskog kraja. Porodilište radi bez ograničenja– rekao je dr Perišić.

Dr Perišić napominje da pre dolaska u porodilište trudnice moraju imati urađen brzi test na Covid-19. U porodilištu je bilo trudnica sa pozitivnim prvim nalazom, ali su kontrolni reziltati PCR testova potvrđeni negativno.

Dve trudnice prebačene su na dalje praćenje u nadležne institucije u druge gradove,jedna od njih se nalazi u KBC „Dragiša Mišović“ gde očekuje porođaj. Sve majke i rođene bebe osećaju se dobro. Porođaji pozitivnih trudnica obavljaju se uz sve preventivne mere, kako bi se zaštitile ostale pacijentkinje i osoblje.

Imamo posebne prostorije gde se pozitivne trudnice izoluju od ostalih, obavili smo do sada dva, tri porodjaja žena kod kojih je postojala sumnja na prisustvo virusa, pod kompletnom zaštitnom opremom zaposlenih, a urađen je i jedan carski rez pacijentkinji koja je,na sreću, dobila negativan rezultat, kaže doktor Perišić i dodaje: Trudnice ne treba da strahuju od redovnih kontrola, na našem odeljenju nema inficiranih medju osobljem. Preporuka jeste da se u trudnoći ređe odlazi lekaru i da se konsultacije vrše online, ali kad dođe do trećeg trimestra trudnoće, svakako su uredni pregledi neophodni.

Prema Perišićevim rečima, ohrabrujuće je da, prema objavljenim studijama, do sada nije utvrđeno prenošenje virusa sa majke na bebu u toku trudnoće. Savetuje se da se porođaji obavljaju prirodno, ukoliko druge medicinske indikacije ne nalažu prevremeni carski rez.

Dojenje se takodje preporučije i pozitivnim poroduljama, jer se infekcija ne prenosi ni putem majčinog mleka. Apeluje se na trudnice da se pridržavaju propisanih mera, vode računa o ličnoj higijeni, konzumiraju namirnice bogate vitaminima, borave na suncu i svežem vazduhu i smanje posete mestima sa većim brojem ljudi. 

Ukoliko imajupotrebu za psihološkom podrškom, buduće mame se mogu obratiti svom ginekologu, bolničkimpsiholozima ili psihijatrima. Dr Perišić je napomenuo da je u Srbiji trenutno obustavljen program pripreme za vantelesnu oplodnju,kako bi se smanjila izloženost žena potencijalnoj infekciji, jer je procedura zahtevna i podrazumeva odlaske na veliki broj mesta. Nastavak ovog programa očekuje se kad se stabilizuje epidemiološka situacija.

Moravički Portal / Katarina Srećković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.