Počinje se sa doniranjem krvne plazme

Rezultati testova u protekla 24 sata potvrdili su još jedno obolelo lice od Kovida 19 na teritoriji milanovačke opštine, rečeno je danas na konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu.

“Od sinoć se radi analiza njegovih kontakata, s obzirom da lice nije zaposleno u Gornjem Milanovcu i da radi kao terenski radnik, videćemo da propratimo sve njegove kontakte koje je imao u prethodnom periodu. Za sada lista nije velika, a obaveza Doma zdravlja će svakako biti testiranje svih članova njegove porodice, a po potrebi i testiranje ostalih kontakata” – rekao je Dejan Kovačević, predsednik Opštine Gornji Milanovac i komandant Štaba za vanredne situacije.

Do sada ukupno je obolelo 49 lica, 20 lica je izlečeno, 25 se nalazi na lečenju, a 4 su preminula. Opštinskom štabu stiglo je uputstvo od Ministarstva unutrašnjih poslova, iz odeljenja sektora za vanredne situacije u Čačku, vezano za potencijalne donore krvne plazme. Opštinski štab trebalo bi da obezbedi prevoz i posebne dozvole za kretanje takvim licima s obzirom da se uzimanje krvne plazme vrši u Beogradu.

“Spisak lica koji su mogući donori će dobiti načelnik odeljenja sektora za vanredne situacije u Čačku, koji će odmah takvu poruku proslediti komandantu Opštinskog štaba za vanredne situacije, tako da je na nama dalje da preuzmemo takvo lice, s obzirom da se krvna plazma uzima samo u Beogradu. Mi ćemo, naravno, postupiti po ovom uputstvu i obezbediti sve ono što je traženo” – rekao je Kovačević.

On je dodao da je doniranje krvne plazme dobrovoljno i da će svi do sada izlečeni, koji imaju mogućnost da daju krvnu plazmu, i koji žele da pomognu u budućem lečenju obolelih od Kovida 19, imati obezbeđen adekvatan prevoz do Beograda i nazad. Na pitanje da li se počelo sa ovim vidom terapije na teritroriji Srbije, Kovačević je odgovorio da za sada nema takvu informaciju.

U toku jučerašnjeg dana, došlo je do jednog kršenja mere zabrane kretanja za vreme policijskog časa. Lice je sprovedeno kod sudije za prekršaje i izrečena mu je novčana kazna.

Moravički Portal / Milica Vukelić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *