Početak Bogorodičinog posta

Pravoslavni vernici danas započinju Bogorodičin ili Gospojinski post, koji traje 14 dana i završava se 28.avgusta.

Ovaj post je po strogosti odmah posle Uskršnjeg, pa pravoslavni hrišćani, zbog velikog poštovanja prema Presvetoj Bogorodici, poste sve dane na vodi, osim subote i nedelje kada je dozvoljena upotreba ulja i vina. Na praznik Preobraženja Gospodnjeg jede se riba,bez obzira na to u koji dan nedelje on pada. Ukoliko je sam dan Uspenja u sredu, ili petak, ni tada se ne mrsi, već se jede riba, ulje i vino.

Crkva je ustanovila Gospojinsi post prema primeru Presvete Bogorodice, koja je sve dane pre upokojenja provodila u strogom postu i molitvi.

Reči Svetog Jovana Zlatoustog najbolje dočaravaju smisao posta, kao i od čega bi vernik trebalo da se suzdržava u ovim danima.

„Kažeš da postiš. Uveri me u to svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš sa neprijateljem svojim, izmiri se s njim. Vidiš li na ulici neko lepo lice, odvrati svoj pogled od njega. Dakle, ne samo da postiš stomakom, već i očima i sluhom, i rukama i nogama i svim udovima tela. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Noge neka poste tako što neće hoditi putevima greha. Oči neka poste tako što strasno neće posmatrati lepa lica niti u zavisti gledati na dobra drugih ljudi. Kažeš da ne jedeš meso?! Ali, čuvaj se da ne gutaš pohotljivo očima ono što vidiš oko sebe. Posti i sluhom svojim ne slušajući ogovaranja i spletke. Ustima i jezikom svojim posti i uzdržavaj se od ružnih reči i šala. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje.“

Gospojinski post okončava se Svetim Pričešćem na dan Uspenja Presvete Bogorodice.Postu bi trebalo pristupati uz blagosliv parohijskog sveštenika, koji određuje kako će neko postiti I da li će mu biti odobreno izvesno razrešenje, zavisno od godina, duhovnog I fizičkog stanja.

Moravički Portal / Katarina Srećković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.