Počela obnova zgrade Okružnog načelstva u Čačku

U Čačku se izvode radovi na rekonstrukciji zgrade Okružnog načelstva sagrađene 1875. godine. Simbolično, počeli su 18. maja kada se obeležava Međunarodni dan muzeja, a trebalo bi da budu završeni za dva meseca.

U prvoj fazi obnavlja se fasada po strogim pravilima čiju primenu nadzire Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu.

Predviđeno je pažljivo skidanje svih slojeva stare  boje i maltera, popravka oštećenih delova na fasadi i obrada sitnih pukotina, kao i restauracija fasadne stolarije.

Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja
Delfina Rajić, direktorka Narodnog muzeja, Foto: Moravički Portal

“Završna obrada je bojenje spoljašnjom fasadnom bojom u dva tona za koji je dobijena saglasnost nadležne službe zaštite, a to je Zavod za zaštitu spomenika kulture u Kraljevu”, izjavila je direktorka Narodnog muzeja u Čačku Delfina Rajić.

Zgrada Okružnog načelstva izdvaja se svojom veličinom koja je prevazilazila potrebe tadašnje lokalne administracije.

Ubraja se među najveće u Srbiji, a podigao ju je preduzimač Ferdinand Kren sa zidarom Jevremom Savićem.

Ime projektanta ostalo je nepoznato ali je sigurno da je ovakav projekat prevazilazio umešnost okružnih inženjera pa se smatra da je morao biti izveden u Ministasrtvu građevina u Beogradu.

“Podignuta je kao jednospratna građevina simetrične pravougaone osnove sa naznačenim središnjim i krajnjim rizaliti masama. Reprezentativnost glavne fasade ostvarena je arhitekturom zakasnelog klasicizma, dok su ostale strane objekta sagledive sa svih strana ostale potpuno jednostavne u svojoj obradi”, objašnjava Rajićeva.

Narodni muzej Čačak
Narodni muzej Čačak, Foto: Moravički Portal

Zgrada Okružnog suda odnosno Okružnog načelstva nepokretno je kulturno dobro, spomenik kulture od velikog značaja.

Investicija vredi nešto manje od 5,3 miliona dinara sa PDV-om, a novac je obezbedio grad Čačak. Radove izvodi kragujevačka firma GML inženjering.

Uskoro počinju i radovi na adaptaciji tavana površine 1.300 kvadrata za šta je resorno ministarstvo izdvojilo 16 miliona dinara. Biće korišćen  kao kancelarijski prostor i depo Narodnog muzeja ali i Međuopštinskog istorijskog arhiva koji je takođe smešten u zgradi Okružnog načelstva.

Moravički Portal iz Čačka, Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *