Pedijatrijska služba pri Domu zdravlja dežurna 24 sata

Kada su u pitanju lica u izolaciji koja imaju pogoršanje simptoma, oni treba da se jave isključivo u Prijemnu ambulantu Doma zdravlja u Gornjem Milanovcu, a ne svom izabranom lekaru. U toku jučerašnjeg dana mnogi pacijenti dolazili su do ustanove bez zaštitne maske i rukavica.

“Apelujem na svest i savest  svih sugrađana, posebno na lica koja se nalaze u izolaciji i imaju pogoršanje simptoma bolesti. Oni su mogu javiti na telefone Prijemne ambulante za savetovanje koji su dostupni 24 sata. Prijemna ambulanta radi svakoga dana od 7-22, a služba Hitne pomoći dostupne su 24 sata. Ukoliko lica sa simptomima virusa dolaze sami u ambulantu, treba obavezno da nose zaštitnu masku i rukavice, kao i  da izbegavaju socijalne kontakte  na putu ka Prijemnoj ambulanti” – istakao je Čivović.

On je takođe skrenuo pažnju roditeljima da više povedu računa o deci, jer je u toku jučerašnjeg dana zabeležen veliki broj povreda.

“Što se tiče  jučerašneg rada, imali smo 210 poziva ka Službi za odrasle na koje je odgovoreno propisivanjem hronične terapije ili davanjem saveta od strane dežurnih lekara, dok je 78 lica fizički posetilo Službu za odrasle. Kroz Prijemnu ambulantu pregledano je 21 lice, kod sedam je određena laboatorijska analiza i snimanje pluća, dva pacijenta su hospitalizovana i jednom je izrečena preventivna mera samoizolacije. Služba Hitne pomoći je izašla na šest terena, 16 pacijenata je zbrinuto u samoj ambulanti Hitne pomoći u prethodna 24 sata. Povećan je obim stomatoloških intervencija, želeo bih da istaknem da Stomatološka služba radi od 07- 18 časova svakog dana. Na pedijatriji je juče zbrinuto 36 dece, sedmoro od njih je bilo sa povredama nadlaktice, podlaktice, prelomima. Pedijatrijska služba je izmeštena iz bolnice i pri Domu zdravlja dežura 24 sata. Zamolio bih još jednom roditelje da više pažnje posvete deci, sada kada više vremena provodimo svi kod kuće“ – istakao je dr Čivović.

Situacija u Gornjem Milanovcu, što se tiče virusa korona je za sada stabilna, obzirom da je kod samo šest lica virus potvrđen, ali se ne treba opuštati, već nastaviti sa pridržavanjem  svih  propisanih mera zaštite kao i izbegavanjem socijalnih kontakata, kako bi se sprečilo dalje širenje infekcije.

U Opštoj bolnici situacija stabilna

U toku jučerašnjeg dana primljena su još dva pacijenta sa simptomatologijom sličnoj Covidu 19.

Foto: dr Predrag Šutić, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu

“Oni će danas biti testirani a uzorkovani testovi poslati u Zavod za javno zdravlje na analizu –rekao je dr Predrag Šutić, član Štaba za vanredne situacije u Gornjem Milanovcu. Očekujemo rezultate u toku sutrašnjeg dana, eventualno u četvrtak.Ostalih četvoro pacijenata kod kojih je korona virus verifikovan, dobrog su opšteg stanja i radiće im se dva uzastopna testa koja će odrediti njihov status i eventualno otpuštanje sa Grudnog odeljenja. – naglasio je dr Šutić.

U toku jučerašnjeg dana bilo je dosta ortopedskih povreda, među povređenima bilo je i dece.

“Savetovao bih roditeljima da, nekako animiraju svoju decu, i obrate pažnju kako ne bi dovodili sebe u rizične situacije posećujući Opštu bolnicu“ – istakao je dr Šutić.

Inače, svi kontakti lica primljenih sa simptomima COVIDA 19 automatski se obaveštavaju da budu u samoizolaciji. Ukoliko su testovi primljenih lica na korona virus pozitivni, svi sa kojima su oboleli bili u kontaktu dobijaju  pisani dokument o samoizolaciji koji moraju ispoštovati.

Moravički Portal / Aleksandra Stevanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *