Panel diskusija „Agro karijera – mladi farmeri Srbije“

U okviru Prvog internacionalnog sajma voćarstva, vinogradarstva i povrtarstva juče je održana panel diskusija „Agro karijera – mladi farmeri Srbije“. Moderator diskusije bila je Anđela Pavković sekretar Mreže mladih poljoprivrednika Srbije, a panelisti su bili Todo Terzić, savetnik u Grupi za programiranje mera za unapređenje konkurentnosti i lokalnog ruralnog razvoja Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Nedeljka Borojević, programska koordinatorka za odnose sa javnošću omladinske organizacije „Napor“ i Milka Nedeljković, šef kancelarije za poljoprivredu Opštine Gornji Milanovac.

O merama podrške za mlade poljoprivrednike, ali i o ciljevima koje pred sebe postavlja Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, govorio je Todo Terzić, koji je posavetovao sve mlade, koji su zainteresovani, da se informišuo uslovima konkursa i prikupe potrebnu dokumentaciju kako bi dobili podsticajna sredstva za pokretanje i unapređenje sopstvene poljoprivredne proizvodnje.Konkretno, uz podršku Ministarstva od 75 % od ukupne vrednosti investicije i uz 25 % učešća mladih poljoprivrednika, cilj Ministarstva je da se pokrene proizvodnja kako u razvijenim tako i u manje razvijenim ruralnim područjima naše zemlje. Podrška se odnosi na nabavku mehanizacije, nabavku opreme za primarnu biljnu i stočarsku proizvodnju, nabavku kvalitetnih priplodnih grla i sve ono što je potrebno za pokretanje kvalitetne poljoprivredne proizvodnje.

Foto: GM PRESS

Na koji način Opština Gornji Milanovac realizuje programe Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, u okviru panela predstavila je Milka Nedeljković, šef kancelarije za poljoprivredu milanovačke opštine. Ona je predstavila i sve ostale programe podrške i finansiranja u oblasti poljoprivrede koje sprovodi Opština Gornji Milanovac, sa posebnim akcentom na programe za mlade koji žele da ostanu na selu.

Foto: GM PRESS

Mirjana Milićević / GM PRESS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *