Otvorene i čitaonice Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“

Uz poruku da su knjige bezbedne u svakom smislu te reči, Gradska biblioteka „Vladislav Petković Dis“ u Čačku, je nakon prekida rada zbog pandemije korona virusa, ponovo otvorila vrata za svoje čitaoce. Ljubiteljima pisane reči su dostupni brojni naslovi kao i čitaonice ove ustanove, ali pod posebnim uslovima.

Marija Radulović, bibliotekar Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“
Marija Radulović, bibliotekar Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“, Foto: Moravički Portal

„Korisnici u biblioteku sada ulaze uz obavezno nošenje maski i uz poštovanje držanja propisane udaljenosti kako bi sačuvali svoje i zdravlje zaposlenih. Pri ulasku svakog lica, neophodna je dezinfekcija ruku i obuće na dezo-barijerama koje su postavljene na ulazu“, izjavila je ia Info24 Marija Radulović, bibliotekar Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ u Čačku.

Brojni Čačani iskoristili su vreme provedeno u karantinu da se ponovo podsete nekog davno pročitanog književnog klasika ili da istraže sadržaje nekih novih knjiga. Primerci koji se pozajmljuju i vraćaju takođe prolaze posebnu proceduru.

„Dok je bila na snazi vanredna situacija građani su bili u karantinu, a sada su u karantinu knjige. Naime svaki naslov koji se vrati odlaže se na posebne police, a potpm u određenu prostoriju u kojoj provodi određeno vreme. Nakon toga se korice dezinfikuju, a knjiga razdužuje i vraća u odeljenje odakle je ponovo dostupna čitaocima. Dakle, knjige su potpubo bezbedne za korišćenje“, kaže Marija Radulović.

Gradska biblioteka najpre je otvorila vrata svojih pozajmnih odeljenja, a nedavno su otvorene i čitaonice. U miru i tišini, kakve samo čitaonice imaju, najviše ih koriste studenti i penzioneri.

„Počele su sa radom i sve tri čitaonice, počev od ove u prizemlju gde je dostupna periodika, pa do spratnih gde su smeštene zavičajna i čitaonica naučnog dela. U ovom periodu čitaonice najviše koriste studenti, koji spremaju ispite za junski rok. Inače, mi smo u čitaonicama morali da redujujemo broj mesta, tako što smo određeni broj stolica uklonili iz prostorija, nadamo se privremeno“, smatra Marija Radulović.

Prema statistici COBISS sistema, čitaonice Gradske biblioteke u Čačku su tokom protekle godine, prema popunjenosti čitaocima, bile treće u Srbiji. Iako je sada broj mesta ograničen, mesto u čitaonici nije neophodno ranije rezervisati. Od početka ove nedelje rade i izdvojena odeljenja Biblioteke u Mrčajevcima, Prijevoru, Preljini i Zablaću. Inače, i ako Gradska biblioteka u Sinđelićevoj tokom vanrednog stanja nije primala korisnike, ljubitelji knjige nisu bili uskraćeni. Nedeljama je u dvorištu ove ustanove, do same ulice stajala polica sa stotinama naslova koji su po principu „pozajmi i vrati“ bili dostupni svim Čačanima.

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *