Otvorena zdravstvena ambulanta u Katrzi

U čačanskom, pomoravskom selu Katrga,  posle dužeg niza godina otvorena je zdravstvena ambulanta. Oko 800 stanovnika ovog sela po prvi put primarnu zdravstvenu zaštitu može ostvariti bez odlaska u Mrčajevce ili Čačak.

Stefan Radovanović, meštanin Katrge

„Ambulanta će od najveće koristi starijem stanovništvu, kakvo je pretežno u ovom mestu. Svi smo ranije kod lekara opšte prakse odlazili u Mrčajevce koji su nam udaljeni oko 10 kilometara“ izjavio je Stefan Radovanović, meštanin Katrge.

Za potrebe rada novootvorene ambulante, za sada nije bilo zapošljavanja novih zdravstvenih radnika. Jedan lekar i medicinska sestra u naznačeno dane u nedelji, dolaziće iz ambulante u susednoj Bresnici.

dr Radomir Erić, Katrga

„Ambulanta će raditi dva puta u sedmici, i to utorkom i četvrtkom, po dva sata. Pacijenti će moći da dobiju sve usluge iz domena primarne zdravstvene zaštite, kao i u svakoj drugoj ambulanti“, kazao je dr Radomir Erić, ordinirajući lekar u amulantama u Bresnici, a od juče i u Katrzi.

Radno vreme novootvorene ambulante će se u budućnosti menjati, ukoliko se za tim ukažu potrebe.

dr Aleksandar Pajović, direktor Doma zdravlja Čačak

„Jasno je da ako se broj pacijenata na dnevnom niovou poveća do mere da je neophodno uvesti više dana ili sati rada ove ambulante, da ćemo mi odgovoriti na te potrebe lokalnog stanovništva, ambulanta će sigurno raditi i češće“, smatra dr Aleksadrad Pajović, direktor Doma zdravljau Čačku.

Otvaranje ambulante u Katrzi

Ambulanta u Katrzi je na inicijativu sada već lekara u penziji urologa dr Gradimira Aleksića, sa pozicije tadašnjeg direktora gradske bolnice, počela da se gradi pre više od 25 godina. Sagrađen je objekat koji decenijama nije stavljen u funkciju zdravstvene zaštite stanovništva.

Milun Todorović, Katrga

„Mi smo za manje od pola godine sa tri miliona dinara urušen prostor uspeli da obnovimo i opremimo. Iz budžeta Grada Čačka je za te radove utrošeno je 2.5  miliona dinara, a Dom zdravlja je izdvojio oko pola miliona. Pregledi, uputi, recepti… sve to će sada meštani imati u svom mestu stanovanja, rekao je Milun Todorović, gradonačelnik Čačka.

Moravički Portal / Gordana Injac / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *