Otvoren konkurs za subvencije za poljoprivrednu proizvodnju

Među poljoprivrednim proizvodjačima milanovačke opštine vlada veliko interesovanje za subvencije za poljoprivrednu proizvodnju koje je raspisala opština Gornji Milanovac. Danas je prvi dan za prijem zahteva za subvenicje i brojni proizvođači su već u toku pre podneva konkurisali.

– Kancelarija za poljoprivredu SO Gornji Milanovac radila je i tokom vanrednog stanja na pripremi programa za subvencionisanje, a čim je dobijena saglasnost Ministarstva poljoprivrede započeta je realizacija –rekla je Milka Nedeljković, šef kancelarije za poljoprivredu SO Gornji Milanovac, dodavši da je budžet opštine Gornji Milanovac, uvećan za 10% u odnosu na prošlu godinu, pa je tako za pomoć poljoprivrednim proizvođačima opredeljeno čak 55 miliona dinara.

Bitno je naglasiti da poljoprivredni proizvođači koji nisu aplicirali prošle godine, mogu da iskoriste svoje račune s kraja prošle godine jer će u budžetu za 2020. godinu ta sredstva biti opredeljena, tako da će moći da iskoriste svoja prava za subvenciju poljoprivredne proizvodnje.

– U zavisnosti koja je grana poljoprivrede u pitanju, iznosi subvencija kreću se od 50-60%, a kako se na području milanovačke opštine intezivna poljoprivreda obavlja u 63 naseljena seoska mesta i 4900 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava, nemoguće je izdvojiti neku od grana poljoprivredne proizvodnje. –istakla je Nedeljković dodajući da su sve poljoprivrede grane na teritoriji milanovačke opštine zastupljene; voćarstvo, ratarstvo, stočarstvo, povrtarstvo, pčelarstvo, subvencije za udruženja, tako će svi ove godine imati pravo sa iskoriste svoje račune za investicije u koje su uložili.

Poljoprivreni proizvođači sa područja milanovačke opštine od ranih jutarnjih sati čekali su svoj red za konkurisanje. Neki subvencije koriste svake godine a nekima je ovo prvi put. Prema današnjoj anketi, najviše su zainteresovani za nabavku mašina, umatičena grla junica, umatičenu jagnjad.

Konkursom su ove godine obuhvaćene sve grane poljoprivredne proizvodnje i sva priključna mehanizacija. Novina od prošle godine je da se subvencioniše i nabavka voćarskih traktora, za koju je rok za konkurisanje produžen do kraja juna.

GM Press / Aleksandra Stevanić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *