Otpis zakupnine pijačnih tezgi za april, ali i nagrade za aktivnu pomoć tokom vanrednog stanja

Na području milanovačke opštine nova lica potvrdjena su na Korona virus. U pitanju su otac i dvoje dece od 3 godine i 18 meseci. Majka iz ove porodice je već neko vreme smeštena u Opštoj bolnici u Gornjem Milanovcu, potvrdjeno pozitivna na Covid 19, što znači da je sada čitava jedna porodica obolela od virusa – rečeno je danas na konferenciji za novinare Štaba za vanredne situacije. 

Dva lica su otpustena kao izlečena i u ovom trenutku broj izlecenih je 20, jedan pacijent je juče otpušten iz Kliničkog centra u Kragujevcu, jedan iz Opšte bolnice.

Sumarno gledano, od početka pandemije na teritoriji opštine Gornji Milanovac ukupno je bilo  zaraženo 48 lica, od kojihje na žalost  četvoro je preminulo a 20 je izlečenih, Trenutno na lečenju u svim ustanovama nalazi se 24 pacijenta.  Kršenja policijskog časa i zabrane kretanja u predhodna 24 sata nije bilo.

U narednom periodu ćemo nagraditi sve zaposlene koji su dobrovoljno bili na prvoj liniji fronta, pre svega mislim na zaposlene u Opštinskoj upravi koji su pomagali starim licima I socijalno ugorženima, u JP za izgradnju, hali “Breza”, Muzeju, Kulturnom centru, svima koji su sve ove dane bili požrtvovani, oko podele paketa pomoći – rekao je Dejan Kovačević, komandant Štaba za vanredne situacije.

Predložićemo Javnom komunalnom preduzeću  Gornji Milanovac da se nagrade svi radnici koji su radili gotovo 24 sata na odvoženju smeća i na održavanju higijena grada  – kaže Kovačević i dodaje – još jedna preporuka za ovo preduzeće, odnosi se na 54 zakupca tezgi na svim pijacama, je da donesu odluku o otpisu zakupnine za mesec april. Donošenjem ove odluke JKP će umanjiti svoj prihod ove godine za oko 400 hiljade dinara ali smatramo da je korektna odluka obzirom da zakupci nisu mogle koristiti usluge ovog preduzeća obzirom da pijace nisu radile—zaključio je Dejan Kovačević.

Kada je u pitanju otpis taksi za zakup javnih prostora za bašte lokala, isticanja firmi i slično, Kovačević kaže da će Vlada Republike Srbije izaći sa paketom mera koje će predložiti lokalnim samoupravama., svakako se razmišlja u tom pravcu ali se mora izvršiti analiza uticaja mera  na budžet . On je podsetio da je Vlada već donela ozbiljan paket mera pomoći svim privrednicima, pa i manjim radnjama , da mogu da apliciraju za minimalnu zaradu od 30.000 dinara što je velika pomoć za sve koji nisu mogli da rade u vreme pandemije.

Mi ćemo svakako imati određeno umanjenje u budžetu za ovu godinu. Rebalans će se raditi posle izbora, ne očekujemo veliko umanjenje jer je dosta kompanija u gradu radilo, a  češće u budžetu više od  50% je upravo od poreza na zarade – rekao je Kovačević i dodao – mi ćemo revidirati neke manje investicije ali svakako sve od većih investicija ćemo odraditi. Pre svega moramo sačekati kraj vanrednog stanja, ne možemo otpisivati nešto što ne znamo do kada će trajati.

Moravički Portal / Mirjana Milićević

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *