Oslikana centralna kupola čačanske crkve

U crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku završeno je oslikavanje centralne kupole hrama, što je bio najteži i najzahtevniji posao freskoslikara Radana Radojlovića i Siniše Damjanovića. Ovo je prva faza oslikavanja unutrašnjosti hrama, a što se freskoslikanja tiče, završena je trećina posla. Ako sredstva dozvole, starešina hrama najavljuje nastavak radova već u spetembru.

Foto: Marko Mirković starešina hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku / Moravički Portal

„Sada je oslikana kupola kompozicijom Vaznesenja Gospodnjeg gde je Gospod okružen Bogorodicom, presvetim anđelima i njegovim apostolima. To je realna ikonična slika samoga događaja, praznika. Ispod kompozicije Vaznesenja oslikana je kompozicija 16 proroka, četiri velika i 12 malih. Reč je o velikim kompozicijama, svaka figura ima skoro pet metara. Za ono što se bude dalje slikalo rešavaće se u datom momentu, u zavisnosti od ideja i rešenja samog slikara koji se u svemu ovome odlično snašao. Našao je odlična rešenja, jer i sami vidite da su to džamijski momenti, koje smo sačuvali od vremena kada je naša crkva bila i džamija“, izjavio je Marko Mirković starešina hrama Vaznesenja Gospodnjeg u Čačku.

Ovu fazu izvedenih radova je finansirao Grad Čačak, uz učešće privrednika i vernika. Pomoć grada u daljoj obnovi hrama, biće nastavljena.

Foto: Milun Todorović / Moravički Portal

„Grad Čačak se još pre četiri godine uključio u veliku akciju obnove hrama, ako se ne varam ovo je četvrta velika obnova čačanske crkve. Pre četiri godine smo zajedno sa Eparhijom žičkom i Vladom Republike Srbije krenuli u ovaj poduhvat. Prvo što smo uradili je da smo pomogli sa 10 miliona dinara statičko ojačanje hrama, pre svega kupole koja je bila u veoma lošem stanju. U narednim godinama Grad Čačak je izdvojio oko 10 miliona dinara za ono što je sledilo, a to je horos, polijelej i ove aktivnosti koje su sada aktuelne. Grad Čačak je uzeo učešće i u živopisanju unutrašnjosti hrama sa oko 30.000 evra“ kazao je Milun Todorović, dodajući da je Grad finansijski pomogao obnovu mnogih hramova i manastira na teritoriji grada.

Foto: Hram Vaznesenja Gospodnjeg / Moravički Portal

Čačanski hram potiče iz 12 veka i kroz istoriju je trpeo brojne izmene Istorijski izvori govore da je tri puta pretvaran u džamiju: 1560, zatim u periodu od 1736-1739 i 1813. Pred freskoslikarima je još uvek delikatan zadatak oslikavanja unutrašnjosti hrama jer je on potpuno atipičan u odnosu na arhitekturu vizantijskog graditeljstva. Grad Čačak je i u ovoj budžetskoj godini opredelio sredstva za nastavak obnove čačanske crkve, a novčana ili druge vrste pomoći su dobrodošle i od vernika i građana.

Foto: Hram Vaznesenja Gospodnjeg / Moravički Portal

Za Moravički Portal iz Čačka, Gordana Injac

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *