OŠ „Kralj Aleksandar I“ obeležava Dan škole 24. maja

OŠ Kralj Aleksandar I u nedelju će proslaviti Dan škole i školsku slavu. Proslava će ove godine biti upriličena bez đaka i brojnih sadržaja.

U Srbiji postoji 5 škola koje nose ime Kralja Aleksandra I. Četiri su zadužbine i nalaze se u Požarevcu, Beogradu, Mačvanskom prnjavoru i Gornjem Milanovcu, dok je peta škola u Jadranskoj Lešnici dala naziv po Kralju Aleksandru jer je otvarana u trenutku kada je kralj postradao. Svaka od škola izabrala je drugi datum obeležavanja Dana škole, a škola u Gornjem Milanovcu izabrala je, u slavu i čast slovenskih prosvetitelja, Dan Ćirila i Metodija, 24. Maj.

Dragica Radišić
Dragica Radišić, Foto: Moravički Portal

„Svake školske godine planiramo aktivnosti vezane za obeležavanje tog datuma. Tom prilikom učenicima i nastavnicima dodeljujemo pohvale za sve postignute rezultate, prvenstveno za njihove uspehe na takmičenjima. Ove godine to izgleda sasvim drugačije, škola je prazna, učenici nisu tu, nismo u mogućnosti da ih obradujemo i da ih učinimo ponosnim pred porodicom, kao što to obično činimo u Domu kulture uz odgovorajaću priredbu, ali će naša deca svoje pohvale svakako primiti uz đačke knjižice na kraju školske godine“ – objasnila je direktorka Dragica Radišić.

Ona je pohvalila sve učenike i nastavnike, bez obzira na rezultate na takmičenjima, za sav trud koji su uložili tokom vanredne situacije da škola ne prestane sa radom.

„Nastavnici su se opredelili da u znak obeležavanja školske slave nastavne sadržaje prilagode ovom datumu kako bismo podsetili naše đake da je u nedelju Dan škole“ – rekla je Dragica Radišić.

Inače, Ćirilo i Metodije proslavljaju se kao utemeljivači prosvete i kulture u Makedoniji, Bugarskoj, Rusiji, Moldaviji, Češkoj, Slovačkoj, Srbiji i Crnoj Gori.

„Ćirilo i Metodije su pre trinaest vekova shvatili da se vera bolje širi perom nego mačem i ja želim da podsetim svoje đake da imaju u vidu da treba da čuvaju tekovine koje su oni za sobom ostavili, da čuvaju svoju ćirilicu i svoju pismenost i da budu ponosni što su deo zajednice slovenskih naroda“ – rekla je Dragica Radišić.

O tome kako škola proslavlja ovaj dan bez prisustva đaka nešto više smo čuli i od nastavnice veronauke.

Dušica Lomović
Dušica Lomović, Foto: Moravički Portal

„Nekoliko kolega i ja odnećemo kolač  u crkvu, pa ćemo potom doći i do škole. Prethodnih godina smo imali lep običaj da to uradimo sa đacima nižih razreda, oni bi takođe prisustvovali, izgovarali „Oče naš“ i po povratku u školu služili bi kolač, žito i slatkiše, i to je uvek bio lep događaj za njih. Uvek smo slavili i nećemo prekidati taj običaj ni ove godine“ – rekla je Dušica Lomović.

Sav materijal koji su prikupili i sve radove koje su učenici proizveli bilo tokom redovne ili onlajn nastave, nastavnici će iskoristiti i postaviti na sajt škole 24. maja, tako da će i učenici i njihovi roditelji moći da ih vide.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *