Opštinski štab za vanredne situacije opštine Lučani je održao svoju 85. sednicu

Na 85. sednici Opštinskog štaba za vanredne situacije opštine Lučani, između ostalih razmatran je godišnji izveštaj o radu štaba u prethodnoj godini.

U delu koji se odnosi na stanje ugroženosti od elementarnih nepogoda i drugih nesreća, navodi se da su na teritoriji opštine poslednjih godina registrovane brojne pojave klizišta, odrona, orozija, snežnih i kišnih padavina, snežnih nanosa i poledica.

Klizišta su aktivirana još od 1984. godine, a 2006. intenzivirane posle obilnih atmosferskih padavina. Obilne kišne padavine 2014. i 2016. godina dovele su do aktiviranja velikog broja klizišta, odrona i erozija.Snežne padavine 2012. godine imale su obeležja veće elementarne nepogode. Tokom 2019. godine opštinu su zadesile obilne kišne padavine. Obilna kiša od 3. juna je dovela do poplave velikih razmera. Poplave su zadesile opštinu Lučani i u više navrata tokom 2014. i 2016. godine.

U izveštaju se navodi da je najviše protivgradnih dejstava bilo početkom avgusta 2019. godine kada je ispaljeno 65 raketa a šteta koja je tada evidentirana u sedam mesnih zajednica je 331 hektar. Opštinu Lučani su 3. juna zadesile i intenzivne kišne padavine koje su dovele do naglog porasta vodostaja koja je uslovila izlivanje Bjelice i ogromnu poplavu 258 domaćinstava sa 750 stanovnika. Ugroženo je 500 hektara poljoprivrednog zemljišta, oštećeni su brojni putni pravci, mostovi, objekti javnih ustanova. Registrovana su oštećenja na 55 privrednih subjekata koji zapošljavaju oko 500 zaposlenih. Izvedeni su radovi na bedemu sa leve i desne strane reke Bjelice. Planirana su sredstva za ugradnju rasvete i uređenje bedema.

Opštinski štab je tokom prošle godine realizovao sve operativne i planske zadatke. Odražao je 13 sednica u protekloj godini, od kojih pet redovnih i osam vanrednih.

Na sednici je razmatran i predlog plana za ovu godinu kao i operativni plan za odbranu od poplava za vode drugog reda, u kojima se, između ostalog navodi da u ovog godini sledi formiranje, obučavanje i opremanje jedinica civilne zaštite, koje su zakonom propisane.

Izgrađeni gabioni na potocima koji su puni nanosa, materijala i otpadaka je neophodno očistiti kako bi imali potpunu funkciju. Predstoji i čišćenje svih propusta i slivnika na ulicama, uklanjanje stabala, granja, šaše, sena kao i drugih ostataka od poljoprivrednih kultura iz zona poplavnog talasa reke Bjelice i pritoka. Kancelarija za javna ulaganja je obezbedila iznos od oko 100 miliona dinara za uređenje vodotokova drugog reda i to na potocima: Dragačica, Dupljaj, Vranjica, Suvidol i Dobrica.

Moravički Portal / GZS / Foto: GZS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *