Opšta bolnica u Čačku od sutra kovid bolnica, preminula još dva pacijenta

Opšta bolnica u Čačku od sutra će preći u sistem kovid bolnice zbog zabrinjavajuće epidemiološke situacije u Moravičkom okrugu, ali i okruženju. To je danas saopštio Radni tim za praćenje širenja korona virusa u Čačku. Potvrđeno je da su na kovid odeljenjima u protekla 24 sata preminula još dva pacijenat od posledica virusa korona.

Prema rečima načelnika infektivnog odeljenja dr Branka Jovanovića epidemiološka situacija je zabrinjavajuća, što je čačansku bolnicu delegiralo da od sutra postane kovid bolnica.

“Još uvek se daju uputstva od strane ministarstva zdravlja o tome da li će neki od nekovid bolesnika ostati u našoj bolnici. Neke preciznije inforamcije ne mogu ovog momenta da iznesem. Ono što znam jeste da će se proširiti kapaciteti za kovid pozitivne pacijente odnosno pacijente sumnjive na kovid. Proširenje kapaciteta podrazumeva još 150 ležećih mesta za kovid pacijente”, naveo je dr Jovanović.

Šef Radnog tima dr Mihailo Luković objasnio je da prelazak čačanske bolnice u kovid bolnicu znači da građani koji budu imali druge bolesti neće moći da budu zbrinuti u Čačku.

“Nećemo imati specijalističke službe već ćemo ih slati u Milanovac”, izjavio je dr Luković.

Prema rečima dr Lukovića bolnica ima sasvim dovoljno prostora i bez ulaska u kovid sistem, ali prelaskom na taj režim rada smatra da više neće biti problema sa zbrinjavanjem kovid bolesnika.

Rečeno je da su dva preminula pacijenta starije životne dobi, 87 i 70 godina, kao i da je u toku jučerašnjeg dana u bolničkoj ambulanti pregledano 96 osoba od kojih je 10 primljeno je na kovid odeljenja, dok je šest otpušteno. Trenutno se u kovid paviljonima nalazi 121 pacijent, a 10 je na respiratorima, dok je jedno lice transportovano za Beograd.

Deo pacijenata iz bolnice u Čačku koji nisu kovid pozitivni biće danas prebačeni na VMA, koji, zajedno sa Kliničkim centrom Srbije, radi kao urgentni centar. U toku dana u čačansku bolnicu će stići određeni broj respiratora, a razmišlja se i o otvaranju dva respiratorna centra.

Načelnik infektinvog odeljenja je ukazao da su među ležećim pacijentima brojni mladi starosti od 20 do 40 godina sa ozbiljnom kliničkom slikom.

Šef radnog tima apelovao je na sugrađane da Hitnu pomoć pozivaju isključivo kada je ona neophodna. Kako je rekao , ima nagoveštaja da se broj pacijenata lagano smanjuje, te je izrazio očekivanje da će do kraja iduće nedelje taj broj biti znatno manji.

Navedeno je da testova u bolnici ima dovoljno, kao i da se u kućnoj izolaciji nalaze 53 osobe.

Moravički Portal / Mirjana Aleksić / Foto: Moravički Portal

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.