Opšta bolnica Gornji Milanovac – od početka epidemije 1608 pregleda i 128 hospitalizacija

U okviru Opšte bolnice Gornji Milanovac, na grudnom odeljenju i odeljenju neurologije, gde se leče pacijenti oboleli od virusa Kovid 19, trenutno je hospitalizovano 19 pacijenata, od kojih je 12 potvrđeno pozitivno na ovaj virus. Preostalih sedam pacijenata imaju kliničku sliku koja upućuje na prisustvo virusa.

dr Predrag Šutić, direktor Opšte bolnice Gornji Milanovac

„Juče je bilo 4 otpusta, 3 sa grudnog odeljenja i jedan sa odeljenja neurologije, ali smo u toku dana imali dva prijema i jedan direktni transport pacijenta, ženska osoba je u pitanju, koja je zbog radiografskog nalaza na plućima i propratnih analiza direktno prebačena u Klinički centar Kragujevac“ – objasnio je dr Predrag Šutić.

U toku današnjeg dana, još jedan pacijent  je hospitalizovan, a dva su otpuštena. Prema rečima dr Predraga Šutića, direktora Opšte bolnice, u proteklih nekoliko nedelja, oko 90 posto kapaciteta ovih odeljenja je popunjeno. Sledeći korak, ukoliko bi broj novoobolelih nastavio da raste, bio bi stavljanje internog odeljenja u funkciju lečenja Kovid pacijenata. Da ne bi došlo do preopterećenosti kapaciteta, uz saglasnost Zavoda za javno zdravlje Čačak, pacijenti kod kojih nalazi ukazuju na povlačenje bolesti otpuštaju se na kućno lečenje uz obavezne kontorle do konačnog oporavka. Među zaposlenima u Opštoj bolnici takođe ima zaraženih ovim virusom.

„U prvom tom piku je bilo dvoje zaraženih medicinskih radnika, a sada u ovom drugom piku, koji je krenuo od 22. juna  11 medicinskih radnika zaraženo je virusom Kovid 19. Trenutno imamo 6 potvrđeno pozitivnih radnika koji se nalaze u kućnoj izolaciji i nisu na bolničkom lečenju jer je u pitanju lakša klinička slika, kao i jedno lice koje je u izolaciji dok ne stignu rezultati testa“ – rekao je dr Šutić.

Prema njegovom  izveštaju, od početka epidemije u Opštoj bolnici obavljeno je 1608 pregleda i odrađeno isto toliko snimaka pluća. Ukupan broj hospitalizovanih pacijenata je 128, a broj pozitivnih 78. Na grudnom odeljenju ukupno je testirano 49 pozitivnih pacijenata.  U Klinički centar Kragujevac upućen je 21 pacijent, a u OBČA 2. Dr šutić apelovao je još jednom na sve sugrađane da korste lična zaštitna sredstva, da vode posebnu brigu o higijeni ruku, kao i da izbegavaju okupljanja većeg broja ljudi, što bi trebalo da bude dovoljno da se zaštite od potencijalne infekcije ovim virusom.

Moravički Portal / Milica Vukelić

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.