Održana promocija knjige ,,SUKOB MITOVA – SAČUVATI OD ZABORAVA“

Sinoć je u holu ispred velike sale Kulturnog centra održana promocija knjige Nebojše Savića ,,Sukob mitova – sačuvati od zaborava“. Knjiga je izrađena u okviru projekta Udruženja boraca ,,SABOR“ iz Gornjeg Milanovca, a finansirana sredstvima po projektu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS. Prema rečima autora, novinara i publiciste iz Gornjeg Milanovca, ova knjiga tematizuje ratove, ali ih ne idealizuje, niti romantizuje.

Nastup izvorne grupe ,,Crnućanka“

,,Ova knjiga je poseban ugao gledanja, pokušao sam da sintetizujem sve ono što sam čitao u životu, od književnosti, preko filozofije, sociologije, a da li sam uspeo, to će vreme da potvrdi. Svakako će ostati jedna knjiga koja se bavi nama, Rudničanima, svima“,rekao je Nebojša Savić.

Nebojša Savić

Rudnik – ,,Sparta moderne Srbije“ posmatran je kao prostor koji zahvataju opštine Gornji Milanovac, Aranđelovac, Topola i Knić, delovi opštine Čačak i Kragujevac, kao i obodi susednih opština, a Rudničani kao narod koji je naselio ove prostore i živeo u njima – bilo u najdaljoj, bilo u najbližoj prošlosti. O knjizi su, osim Savića, govorili i Saša Savović, autor dela fotografija, Slobodan Obradović, izdavač iz Gornjeg Milanovca i Radivoje Minić, profesor istorije. Na samom početku minutom ćutanja odana je počast svim junacima oslovodilačkih i odbrambenih ratova, a potom su se prisutnima obratili predsednik udruženja ,,SABOR“ iz Gornjeg Milanovca Vojo Borovnjak, direktor Kulturnog centra Dragan Arsić, predsednik Saveza boračkih organizacija ,,SABOR“ Dejan Marjanović i Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja RS Zoran Đorđević.

,,Mi, kao Ministarstvo, želimo da podržavamo udruženja i saveze čija uloga jeste u tome da neguju tradiciju, ne samo oslobodilačkih ratova, već i ratova devedesetih. Ovakve manifestacije i dolazak ljudi jeste način da se građani, konkretno danas Gornjomilanovčani, upoznaju sa tim ko su udruženja koja rade ovo, a koja su u njihovom okruženju, kao  i šta je njihova delatnost, samim tim i čuvaju sećanje na sve one koji su poginuli. Kada se to poveže sa nekim kulturno-istorijskim događajima i sa nekim programom, onda možete da spojite istoriju, sadašnjost, sećanje, zalog za budućnost i mlade ljude koji treba da znaju šta se dešavalo devedesetih, jer to upravo i jeste ideja – da se tako nešto više nikad ne dogodi“, isakao je Đorđević.

Zoran Đorđević

Prikazane su i tri izložbe: ,,Solunske armije“, ,,Vojvoda Lune – jedan čovek, jedno vreme, jedan grad“ i ,,Ex Libris – Prvi svetski rat“, koje je realizovao Savez boračkih organizacija ,,Sabor“, pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, a u partnerstvu sa: Ministarstvom odbrane RS, Centrom za poslovne veštine, Udruženjem boraca ratova 1990-1999. godine ,,Gorski vukovi“ – Vrnjačka Banja, Udruženjem boraca ,,Sabor“ Gornji Milanovac, Muzejem rudničko-takovskog kraja, OŠ ,,Sveti Sava“, ,,Pčelicom“, Kulturnim centrom, Slikarskom radionicom ,,Zvezda – Helios“ i likovnom radionicom Ivane Stevović. Događaj su upotpunili i nastupi izvorne grupe ,,Crnućanka“ i Sare Žižović, Jelene Savić i Saše Nikolić.

Deo izložbe

Kristina Ponjavić / moravicki.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *