Održana je promocija monografije „120 godina rada Osnovne škole „Milan Blagojević“ u Lučanima 1899-2019.“

Dana 2. decembra 2019. godine u prostorijama OŠ „Milan Blagojević“, povodom proslave Jubileja 120 godina uspešnog rada, održana je promocija monografije „120 godina rada Osnovne škole „Milan Blagojević“ u Lučanima 1899-2019.“, autora Nevene Lončarević.

U prisustvu članova kolektiva i gostiju govorili su Milan Ružić, pisac, Radojka Đorđević, direktor škole i Nevena Lončarević, autor.

“Nisam neko ko veruje u slučajnosti, pa mi onda nemojte reći da je slučajno da se okrugli jubilej naše škole poklapa sa okruglim jubilejem Srpske pravoslavne crkve koja ove godine slavi 800 godina autokefalnosti, pa uz to još i činjenica da ova monografija ima baš i u stranu tačno 800 strana. Na tih 800 strana, srećemo sve naše prethodnike i naslednike, radosti i muke, ogroman broj nagrada, gostiju, ogromna imena naše kulture i nauke koja su ovde bili tek omalena deca zavučena u školske klupe. Nemali broj fotografija će nas podsetiti na ono što smo zaboravili, a slova koja su se razletela po ovoj knjizi će nam reći sve ono što moramo znati o svojoj školi, pa tako i o sebi samima“, istakao je Milan Ružić.

U svom obraćanju direktorka škole, Radojka Đorđević, izjavila je da je veliki jubilej obeležen podizanjem zastave uz svečano izvođenje himne škole i da je promocija Monografije škole planirana baš za ovaj dan. Takođe, zahvalila se i svima koji su učestvovali i pomogli da Monografija ugleda svetlost dana.

„Jubilarna knjiga, koja je u našim rukama, donosi istorijat – vremeplov kroz dvanaest decenija rada u kome se vidi kako je škola nastala, sa podacima o radu, o kadrovima i učenicima. Prikupljeni podaci iz dokumenata u arhivi škole, sećanja, razgovor sa dragim ljudima i rad sa saradnicima pomogli su mi da napravim jasnu skicu ove priče. Postavljene su konture u obliku jubileja naše škole, prikupljeno je mnogo materijala koji je upotpunio školsku dokumentaciju i ova knjiga ostaje na raspolaganju onima koji dolaze“, saopštila je Nevena Lončarević.

Radio D / moravicki.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *